FOTO: Glas Srpske

Banjaluka - Političko Sarajevo odbijanjem formiranja vlasti pravi scenario kojim želi dovesti do toga da međunarodni faktor ocijeni kako je BiH sa ovakvim ustavnim uređenjem neodrživa i neprihvatljiva u procesu evropskih integracija, poručio je juče zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Nikola Špirić. On je istakao da je “svakim danom sve jasnije što se ovoliko čeka na formiranje vlasti u BiH, ali nije jasno do kada će trajati ova sramota u režiji bošnjačkih stranaka”.

- Sve je jasnije da se čeka neki “Dejton 2”, neko novo ustavno uređenje po viziji SDA i njene nedavne deklaracije. Sada i SDP najavljuje da će izaći sa novim prijedlogom Ustava BiH, a vraćaju nam “Aprilski paket” koji su federalne stranke i oborile. Zaboravljaju da ni aprili nisu što su nekad bili. Pitanje je samo kako misle sprovesti u djelo svoje unitarne ciljeve bez glasova Srba - istakao je Špirić, koji je potpredsjednik SNSD-a.
Prema njegovim riječima, još su opasniji za BiH nacrti novog uređenja koji se prave u ambasadama uz svesrdnu pomoć “ovih koji sada sjede u Savjetu ministara”.

Zamjenik predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović kaže da je činjenica da SDA od rata naovamo vodi kontinuiranu politiku centralizacije i unitarizacije BiH, ističući da je jasno da imaju i podršku velikog dijela međunarodne zajednice.

- Sigurno se u nekim krugovima razmišlja da treba da se konstatuje da BiH sa ovakvim uređenjem nije funkcionalna i da treba da dođe do raspakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ali ne daj Bože da dođe do takve situacije, jer smatram da to ne bi bilo dobro po Republiku Srpsku - kaže Stevanovićeva.

Ipak, nastavlja ona, zna se i kako se međunarodni sporazum potpisuje i kako se od njega odustaje.

- Postoje potpisnice Dejtonskog sporazuma kao što su Srbija i Rusija, za koje očekujem da će uvijek biti na strani RS. Ali ponavljam da ne bi valjalo da dođe do raspakivanja Dejtona, jer bi se RS zasigurno našla u lošijem položaju nego što je sada - kaže Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac kaže da je SDA svojom deklaracijom sa posljednjeg partijskog kongresa pokazala da je protiv Dejtona, a time i protiv BiH.

- SDA će svojom politikom BiH dovesti do neodrživosti, a time i do raspada, zato što Republika Srpska kao ključan faktor i državotvorni entitet ne želi da ostane u takvoj BiH - kaže Banjac.

Nije realno
Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Perica Bundalo kaže da priča o nekakvom “Dejtonu 2” nije nova, ali smatra da nije ni realna, ni racionalna.

- Nema sumnje da neki priželjkuju i takav scenario, ali u ovoj zemlji i u ovakvoj situaciji otvarati takva pitanja je potpuno iracionalno i zato smatram da šanse da se desi tako nešto gotovo i da ne postoje - kaže Bundalo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )