FOTO: Anadolija

Sjedinjene Države proglasile su vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog majmunskih boginja, rekao je u četvrtak ministar zdravstva, čime se očekuje da će osloboditi dodatna sredstva za borbu protiv te bolesti.

Broj slučajeva u SAD premašio je 6.600 u srijedu, a skoro svi slučajevi su među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima.
 
"Spremni smo podići naš odgovor na sljedeći nivo u rješavanju ovog virusa i pozivamo svakog Amerikanca da majmunske boginje shvati ozbiljno", rekao je na pres-konferenciji ministar zdravstva i ljudskih usluga Xavier Becerra, prenosi AFP.
 
Proglašenje vanrednog stanja će poboljšati dostupnost podataka o infekcijama majmunskim boginjama koji su potrebni za odgovor, rekla je direktorica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Rochelle Walensky.
 
Takođe će omogućiti svim saveznim državama da imaju pristup fondovima za hitne slučajeve za borbu i pokušaj obuzdavanja epidemije.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )