FOTO: null

Ukoliko sankcije Zapada odu toliko daleko da isključe Rusiju sa svjetske internet mreže, ta zemlja će dočekati spremno, napravila je sopstvenu mrežu.

„Tehnički, sada smo spremni za bilo šta“, izjavio je German Klimenko, desna ruka ruskog predsjednika Vladimira Putina kada je u pitanju internet, kanalu NTV.

„Međutim, isključenje neće biti bezbolno“, dodao je Klimenko. „Otkazivanja se uvijek javljaju prilikom prelaska sa jedne tehnologije na drugu. Neko će se suočiti sa problemima vezanim za vezu. Vjerovatno će se saznati da neko čuva podatke u inostranstvu, iako postoji uredba koja će je uskladišti u Rusiji. Neko i dalje drži svoje domene izvan zemlje. Stoga će vjerovatno doživjeti neke poteškoće“, rekao je Klimenko.

Klimenko je govorio i o ruskom zakonu o zaštiti podataka. Sve kompanije koje obrađuju lične podatke ruskih građana dužne su da ih skladište na serverima unutar granica zemlje. Profesionalna mreža veb sajta LinkedIn već je zabranjena u Rusiji zbog odbijanja da to poštuje. Tvitter i druge društvene mreže pristale su da presele podatke o Rusima u zemlju.

Ruski segment interneta, namijenjen posebno državnim službenicima, već radi, rekao je Klimenko. Takođe je podsetio ljude da Rusija, poput Kine i Sjedinjenih Država, ima svoje pretraživače, društvene mreže i oglašavanje.

„Internet se reguliše u svim zemljama, a Rusija nije izuzetak. Međutim, ekstremne opcije poput Sjeverne Koreje ili Kube nisu naš izbor“ , rekao je on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )