FOTO: null

U BiH je u posljednja 24 časa registrovano još 119 osoba zaraženih virusom korona, što je rekordan broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.

Do danas najveći broj novooboljelih od Kovida-19 u jednom danu u BiH zabilježen je 29. aprila kada je ovim virusom inficirano 94 ljudi.

U Republici Srpskoj tokom proteklog dana zaraza virusom korona potvrđena je kod 62 osobe, od čega je najviše, odnosno 17 iz Banjaluke.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, usljed zaraze u ovom entitetu u posljednja  24 časa preminula su dva starija muškarca iz Živinica i Tuzle, a zaraza je potvrđena kod 57 osoba od 539 testiranih. H.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je u Evropi primijećen nagli porast broja zaraženih virusom korona otkako su države počele da ublažavaju ograničenja uvedena sa ciljem sprečavanja širenja tog potencijalno smrtonosnog virusa.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge izjavio je da je na evropskom kontinentu zabilježen porast broja zaraženih sedmično prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci.
On je rekao da je novi talas širenja virusa primijećen u više od 20 evropskih zemalja.

- Porast broja novih slučajeva zabilježen je u 30 zemalja. Ubrzano širenje virusa u 11 zemalja dovelo je do značajnog novog talasa koji će, ako se ne obrati pažnja, još jednom dovesti zdravstvene sisteme u Evropi do ivice -upozorio je Kluge, koji nije pominjao imena država niti konkretne brojeve.
AFP podsjeća da je Njemačka, koja je počela da ublažava mjere prije sedam sedmica, suočena sa novim talasom epidemije, usljed čega su njemačke vlasti juče ponovo morale da uvedu vanredne mjere za više od 600.000 ljudi u dva okruga na sjeveru zemlje, nakon što je u jednoj fabrici za preradu mesa zaraženo više od 1.500 radnika.

Portugalija je takođe juče uvela nova ograničenja za Lisabon i okolinu.
Kluge je naglasio da su u području Evrope prijavljene manje proporcije globalnih slučajeva nego što je to bio slučaj ranije ove godine, ali da se na kontinentu ponovo dnevno bilježi skoro 20.000 novih slučajeva zaraženosti i više od 700 smrtnih slučajeva.
Direktor SZO za Evropu je pohvalio Poljsku, Njemačku, Španiju i Izrael zbog brze reakcije na širenje zaraze u školama, rudnicima uglja i fabrikama za proizvodnju hrane u posljednjih nekoliko sedmica,
- Tamo gdje su se pojavili novi klasteri, iskontrolisani su brzim i ciljanim intervencijama. To su veoma dobre vijesti - dodao je Kluge.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )