FOTO: null

Trojica od osam državljana BiH, koji su obuhvaćeni istragom u velikoj međunarodnoj akciji "Zagi", uhapšeni su sa još 13 narko-dilera na području Trenta u Italiji zbog sumnje da su bili dio šire organizovane kriminalne grupe koja je takozvanom balkanskom r

Akciju "Zagi" sprovela je italijanska i slovenačka policija, a podršku su im pružile i policijske agencije BiH, Hrvatske i Austrije.

Pretresom prostorija koje koriste osumnjičeni zaplijenjeno je oko 11 kilograma droge, automobili, oružje i novac za koje se sumnja da potiču od krivičnog djela.

Nakon ispitivanja iz rešetaka je završilo 12 osumnjičenih, dok je za četvoricu određen kućni pritvor. Policija traga još za najmanje osam pripadnika kriminalne grupe.

Italijanski mediji prenijeli su da su akcijom "Zagi" obuhvaćeni državljani BiH sa boravištem u Italiji - Anis (37), Zahid Šerifović (31) i Dražen Grabovac (46) koji su pritvoreni, te Eldin Kametović (37), Saša Radević (43), Meris Haličević (30), Admir Šerifović (61) i Boris Torbica (40) koji su u bjekstvu.

Članovi kriminalne grupe su i državljani Hrvatske Alen Novaković (46) i Dragan Hilak (31) koji su takođe umakli policiji. Uhapšena su i dva državljanina Makedonije i sedam Italijana, a u kućnom pritvoru su četiri Italijana.

Italijanska policija saopštila je da je akcijom "Zagi" obuhvaćeno 29 osoba, od kojih je šest uhapšeno ranije u periodu između novembra 2015. i decembra 2017. godine.

- Ovom akcijom razbijena je kriminalna grupa koja je djelovala na području Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH. Grupa je bila sastavljena od državljana BiH, Italije, Hrvatske, Maroka i Makedonije. Tokom istrage policija je uspjela da razotkrije način na koji su krijumčarili narkotike - saopštila je policija iz italijanskog grada Trenta.

Iz Uprave kriminalističke policije u Kopru saopštili su da su na zahtjev kolega iz Italije od avgusta 2017. do februara 2018. godine sproveli istragu protiv osam članova kriminalne grupe od kojih su šest državljani BiH, a dvojica Hrvatske.

- Istragom je otkriveno da je to bila dobro organizovana međunarodna kriminalna grupa. Oni su sa teritorije BiH takozvanom balkanskom rutom, preko teritorije Hrvatske i Slovenije, krijumčarili u Italiju velike količine droge. Utvrđeno je da su pripadnici kriminalne organizacije više puta koristili smještaj na području Ljubljane i slovenačke obale gdje su se dogovarali o detaljima šverca droge i izvršenja krivičnih djela. Osim dogovora o mjestu i vremenu krijumčarenja, transportu i preuzimanju droge u Italiji, na teritoriji Slovenije je u više navrata plaćan avans za švercovane narkotike - navela je koparska policija.

Protiv svih osumnjičenih jedinstveni postupak vodi italijansko tužilaštvo kojem će u sklopu međunarodne saradnje biti ustupljeni svi pribavljeni dokazi.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i Ministarstvu bezbjednosti BiH rekli su da ne mogu da daju informacije u vezi sa ovom akcijom dok ne obave provjere.

Snimljeno 120.000 razgovora

Istraga o aktivnostima kriminalne grupe trajala je veoma dugo. Prema nepotvrđenim informacijama, policija je tokom akcije snimila i oko 120.000 razgovora između osumnjičenih, a prisluškivano je 138 telefona.


Zapljena u akciji "Zagi"

- 1,5 kilograma kokaina

- 5 kilograma hašiša

- 3 kilograma indijske konoplje

- 2 kilograma metamfetamina

- 300 grama heroina

- 4 automobila

- 1 motocikl

- 13.250 evra u gotovini

- 12 pušaka


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )