FOTO: Glas Srpske

Direktor Agencije za zapošljavanje u BiH Muamer Bandić poručio je da bi radnici iz BiH prije odlaska na rad u Sloveniju trebalo da kontaktiraju Agencija za rad i zapošljavanje BiH i informišu se o uslovima rada u toj državi.

Na poziv Nezavisnog sindikata radnika Slovenije, delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na čelu sa Bandićem, učestvovala je na sastanku čiji je cilj bio razmatranje mogućnosti unapređenja sprovođenja Sporazuma o zapošljavanju radnika iz BiH u Sloveniji, kao i zaštite prava radnika kod onih poslodavaca koji ta prava ugrožavaju.

Tokom sastanka konstatovano je da je potrebno uložiti dodatne napore u vezi sa informisanjem radnika koji namjeravaju da se zaposle u Sloveniji, saopšteno je danas iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Bandić je naveo da je neophodno da radnici prije odlaska u Sloveniju provjere u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH o kakvom je poslodavcu je riječ, te da se upoznaju sa uslovima rada u Sloveniji.

"Većina radnika koji odlaze u inostranstvo ne koriste u dovoljnoj mjeri kapacitete Agencije za rad i zapošljavanje BiH, odnosno ne kontaktiraju nas kako bi saznali detalje u vezi sa Sporazumom i uslovima zapošljavanja u Sloveniji. Sa pojačanim angažmanom Agencije na zaštiti prava radnika u Sloveniji i, zahvaljujući medijskom praćenju ove teme, u posljednih pola godine mi imamo povećan broj kandidata koji koriste informacije dobijene u Agenciji", rekao je Bandić.

On ističe da je bitno da radnici ne potpisuju nikakve neispunjene papire, ugovore ili izjave koje ne razumiju, već da se u tim slučajevima obrate slovenačkom sindikatu za pomoć.

Bandić je dodao da taj nivo povjerenja žele da unaprijede, kako bi još većem broju kandidata svakodnevno bili na usluzi.

Sastanku u Sloveniji prisustvovali su i predstavnici Inspekcije za rad Slovenije kojima su predočeni problemi sa kojima se radnici iz BiH susreću kod poslodavaca u toj državi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )