FOTO: banjaluka.net

Policija blokira prostor i za vozila i građane, a uglavnom je riječ o objektu u kome se vrše krivična ili prekršajna djela, pojašnjava postupak racije Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Republike Srpske.

Za ATV kaže da je racija unaprijed i precizno definisana na osnovu sačinjenog pisanog plana i jasan je zadatak svakog učesnika u snagama policije.

– Cilj racija je , između ostalog, i preventivnog karaktera. Dakle, mi želimo da svojim pojavljivanjem i spriječimo vršenje određenih krivičnih djela, uglavnom djela iz oblasti nelegalnog naoružanja i narkotičkih sredstava, ali svakako da u određenim segmentima djelujemo represivno, u smislu pronalaska predmeta krivičnih djela i prekršaja i procesuiranja odgovornih za ta krivična djela i prekršaje – kaže Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Republike Srpske.

Jasno je, kažu u Upravi policije, zakonom definisano i ponašanje građana kada se zadese u objektu tokom racije.

Policijska naređenja se moraju poštovati a policija, po zakonu, ima pravo na primjenu sile tokom provođenja aktivnosti. Nekada, tvrde u MUP, nailaze na otpor građana, ali i tada je riječ o mjerama pripadnika MUP koje ne prelaze granicu ovlašćenja.
– Od građana očekujemo korektnost. Savjetujem građanima da prilikom sprovođenja takve operativno-taktičke mjere i radnje,  ostanu mirni, staloženi, da se korektno ponašaju i da slijede uputstva data upozorenja ili izdata naređenja od strane policijskih službenika kako bismo m it ošto kraće i što efikasnije realizovali – kaže Ivanić.

Analitičari za bjezbjednost kažu da su racije važne radi sprečavanja krivičnih djela.

– Da li je brutalno ako uđe 50 ljudi u određeni objekat radi sprečavanja vršenja određenog krivičnog djela ili pronalaženja dokaza za izvršenje određenog krivičnog djela i kaže: Ostanite svi na svome mjestu, izvršavajte dalja policijska uputstva. Dakle, svi građani su dužni da slušaju i izvršavaju policijska naređenja – ističe Slobodan Župljanin, analitičar za bezbjednost.

Gotovo u  svim slučajevima, racije u Republici Srpskoj završe pronalaskom droga i oružja, ali i lišavanja slobode lica sa potjernica. Racije se sprovode tokom čitave godine, intenzivnije vikendom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )