FOTO: pixabay

BEOGRAD - Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin danas dolazi u zvaničnu posjetu Beogradu tokom koje će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a predviđen je i susret sa zvaničicima iz Republike Srpske.

Tokom posjete zvaničnici Rusije i Srbije potpisaće više od 20 bilateralnih sporazuma, a Putin će Vučiću uručiti i Orden Aleksandra Nevskog. 

Prema programu cjelodnevne posjete, Putin će biti dočekan na Aerodromu "Nikola Tesla", zatim slijedi ceremonija polaganja vijenaca na Groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije. 

Prva precizna satnica za javnost je u 12.45 časova kada je predviđena ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a u 13.05 časova planiran je sastanak u užem formatu Vučića i Putina.

U 14.05 časova planiran je sastanak delegacija Srbije i Rusije, a u 15.00 časova ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika. 

Za 15.15 časova predviđena je ceremonija na kojoj će Putin uručiti Vučiću Orden Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dvije države. 

Riječ je o jednom od najvećih ruskih priznanja koje rijetko dobijaju strani državljani. Ovim ordenom bili su odlikovani kralj Aleksandar Karađorđević, srpski političar Nikola Pašić i vladika Petar Drugi Petrović NJegoš. 

Izjave za medije Vučića i Putina planirane su za 15.20 časova, od 18.15 do 18.45 časova predviđen je obilazak Hrama Svetog Save. 

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je uoči posjete Beogradu da Rusija na Balkanu ima mnogo prijatelja, ali da je Srbija njen strateški partner i da poštuje kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo. 

Putin je rekao da se sa Republikom Srpskom saradnja odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine. 

Predsjednici Rusije i Srbije razgovaraće i "o situaciji u vezi sa Kosovom i Metohijom koja je u posljednje vrijeme zaoštrena, ali i o produžetku gasovoda `Turski tok` do Srbije", najavio je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov. 

Tokom posjete planirano je potpisivanje više od 20 sporazuma, među kojima i o "nastavku modernizacije `Železnica`, te o skladištenju gasa u Banatskom dvoru, što za građane Srbije znači bezbedno snabdevanje gasom", najavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali i istakao da je Rusija četvrti izvozni partner Srbije, kao i uvozni partner broj četiri. 

Među važnijim sporazumima koji će biti potpisani je i onaj koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirne svrhe, a parafiraće ga generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović. 

Planirano je i da Popović potpiše memorandum o razumijevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru električne energije, javio je "Sputnjik". 

Tokom posjete, navodi "Sputnjik" biće potpisan i plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2019/2020. godinu, koje će parafirati ministri Ivica Dačić i Sergej Lavrov, koji je sinoć stigao u Beograd. 

Putin u Srbiju dolazi na čelu mnogobrojne delegacije Rusije u kojoj će, između ostalih, biti i vicepremijer Jurij Borisov, ministar energetike Aleksandar Novak, ministar tehnološkog razvoja Konstantin Noskov, ministar rada i socijalne zaštite Maksim Topiljin, ministar ekonomskog razvoja Maksim Oreškin, kao i i šef "Gasproma" Aleksej Miler, direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov, te zamjenik ministra odbrane Aleksandar Fomin. 

Boravak Putina u Beogradu pratiće jake mjere obezbjeđenja, a za posjetu vlada ogromno medijsko interesovanje, pa je akreditovano gotovo 600 novinara, snimatelja i foto-reportera medija iz Srbije, Rusije, regiona i svijeta. 

Sa Putinom dolazi više od 80 novinara iz Rusije, a posjetu će pratititi i dopisnici ruskih medija akreditovanih u Srbiji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )