FOTO: Nezavisne / Tanjug / AP

Mirovni prijedlog Rusije predviđa mogućnost okončanja sukoba u Ukrajini, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

-Nadam se da će, za razliku od mnogih zapadnih političara koji nisu ni htjeli da dođu do srži inicijative za mir u Ukrajini koju smo iznijeli, učesnici foruma pristupiti njenom razmatranju promišljeno i racionalno i da će moći da vide da to zaista pruža mogućnost da se sukobi zaustave i pređe na političko i diplomatsko rješenje - rekao je Putin.
 
Ruski predsjednik se putem poruke koju je pročitao njegov pomoćnik Jurij Ušakov obratio učesnicima i organizatorima foruma “Čitanja Primakova”.
 
Ušakov je rekao i da postoji sve veće razumijevanje u svijetu da ukrajinski konflikt neće biti moguće riješiti bez Rusije i ocijenio da je to jedini rezultat nedavne mirovne konferencije o Ukrajini, održane u Švajcarskoj.
 
Predsjednik Rusije je ranije iznio nove mirovne prijedloge za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, samoproglašenih DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija.
 
Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila. Mirovni samit o Ukrajini održan je polovinom juna u hotelu Birgenštok iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije bila pozvana na skup.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )