FOTO: RSE

Miloš Biković, rođen u Srbiji, poslednjih pet godina doživljava popularnost i u Rusiji. Njegovo ime u poslednje vrijeme spominje se gotovo svakodnevno zbog velikog uspjeha novog filma "Sluga", koji je postao najgledanija komedija u ruskoj istoriji. U pomenutom filmu, Biković glumi bogatog i bahatog momka, koji se, sticajem okolnosti, našao u prošlosti pa se mora snalaziti kao sluga.

Prema procjenama ruskih medija, koje Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi, glumci za uloge poput onih koje dobija Biković zarađuju od 200.000 rubalja (2.900 evra) na dan, ako se radi o seriji, i od 300.000 rubalja (4.350 evra) u igranom filmu. Takođe prema nepotvrđenim procjenama, najveće zvijezde u ruskoj kinematografskoj industriji plaćene su 400.000 - 500.000 rubalja po danu, što je od 5.790 do 7.240 evra.

Biković je i ranije bio u centru pažnje medija i to ne samo onih koji prate filmsku industriju. Redovan je gost najgledanijih zabavnih emisija.

Nekad se pojavljuje i u političkim emisijama.

Na Instagramu ima već više od 1,3 miliona pratilaca, među kojima je mnogo Rusa.

Uloga Nikite Mihalkova

Kako je Biković uspio da postane jedan od najtraženijih umjetnika u Rusiji, gdje se glumačka karijera često smatra teškim putem u neizvjesnost?

O dolasku u Rusiju za medije je govorio više puta, ali bez detalja. Međutim, poznato je da je njegova karijera krenula uzlaznim putem nakon što je dobio sporednu ulogu u filmu "Sunčanica" (2014.), koji je snimio Nikita Mihalkov, jedan od najpoznatijih ruskih režisera.

Резултат слика за Nikite Mihalkova Biković

Scenarij se ovog filma dijelom temelji na dnevniku "Prokleti dani" ruskog pisca, dobitnika Nobelove nagrade, Ivana Bunjina, a akcija se odvija u ruskom vojnom kampu 1920. godine, na kraju Građanskog rata. Dovršen nakon izbijanja krimske krize 2014. godine, ovaj film je na Zapadu bio uglavnom ignorisan i kritikovan kao Putinova propaganda, dok je u Rusiji izazvao kontroverze.

Iako je film loše prošao na komercijalnom planu i nije povratio utrošena sredstva (25 miliona dolara), za samog Bikovića on je postao odskočna daska u svijet ruske filmske industrije. I navodno uz podršku Mihalkova, Bikoviću je kao mladom talentovanom glumcu bila dodjeljena nagrada na Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu. Mihalkov je izjavio tom prilikom da je Biković "pravi prijatelj i divan pravoslavni umjetnik".

U filmografiji, Biković ima već 13 ruskih filmova. U proteklih pet godina, gradio je ne samo uspješnu glumačku karijeru, već i imidž velikog rusofila, zagovarajući "zajedničke slavenske vrijednosti", rusko-srpsko bratstvo i jedinstvo, te antinatovske stavove.

Резултат слика за Nikite Mihalkova Biković

Nije teško primjetiti da je poprimio način govora i neke izreke Mihalkova, koji je ruskoj javnosti poznat, ne samo kao glumac i režiser, već kao i promotor konzervativnih vrijednosti.

Mihalkov, uzgred, uživa status počasnog građanina srpske prestonice, a u Srbiji se pojavljuje ne samo kao umjetnik, već i kao zagovornik antievropskih i antizapadnih vrijednosti i stavova. Mihalkova je Biković upoznao na festivalu Emira Kusturice, "Kustendorf", nakon čega je došlo do kastinga za film "Sunčanica".

Fjodor Bondarčuk druga bitna osoba

Nikita Mihalkov nije jedina uticajna osoba ruske kinematografije kojeg Biković poznaje. Srpski glumac može sebi da dozvoli i da prijateljski stavi ruku na rame producenta Fjodora Bondarčuka, koji je na položaju predsednika Upravnog odbora kompanije "Lenfilm", a u isto vrijeme je i član Vrhovnog savjeta vladajuće stranke "Ujedinjena Rusija", te predsedničkog savjeta za kulturu i umjetnost. Bondarčuk je bio jedan od producenata filma "Led" iz 2018. u kome je Biković dobio glavnu ulogu.

"Fjodor Bondarčuk je jedan od onih koji usmjeravaju rusku kinematografiju prema budućnosti, jedan od nosilaca napretka. Šteta je što se Bondarčuk ne može klonirati. Da ih ima nekoliko, svima bi bilo od koristi", smatra Biković.

Резултат слика за Fjodor Bondarčuk Biković

Ovo poznanstvo je svakako bilo od koristi mladom glumcu iz Beograda. Bondarčuk i Mihalkov su, između ostalog, veoma aktivni u društvenom i političkom životu, a za vrijeme predsedničkih izbora 2018. godine, bili su predstavnici Vladimira Putina, što se smatra znakom posebnog povjerenja od strane ruske vlasti.

Filmska kritičarka Ekaterina Barabaš navodi za RSE da je Mihalkov veoma pažljiv prema glumcima i to ne samo tokom snimanja filmova. Ako nekog glumca smatra "svojim", on će mu i dalje pružati podršku.

"Biković je zgodan, visok i snažan. Od njega pokušavaju da naprave novi seks simbol, jer filmska industrija ne može bez toga, pogotovo u Rusiji. Upravo je Mihalkov uveo Bikovića u 'najuži krug' i, zahvaljujući njemu, Miloš je počeo da dobija značajne uloge", smatra Ekaterina Barabaš.

"Mihalkov zna da gleda nekoliko poteza unaprijed, a podrška mladih glumaca od velike je važnosti za njega. Pored toga, Biković je stranac i, što je važno, iz prijateljske pravoslavne Srbije. Nikita Sergejevič, koji poseban naglasak stavlja na pravoslavlje, autokratiju i nacionalnost, uvijek je tražio saveznike izvan Rusije. Ranije je pronašao, na primjer, Kusturicu. Ali, Kusturica je 'past perfect', potrebna su nova lica. Dakle, Biković je odlična opcija", kaže Ekaterina Barabaš.

Putinovo odlikovanje

Bikovića je lično odlikovao Medaljom Puškina predsednik Vladimir Putin, 4. novembra 2018. godine, na Dan nacionalnog jedinstva. Ovo priznanje se dodjeljuje za zasluge u oblasti kulture i zbližavanje kultura i nacija. Značajniju rusku nagradu među srpskim umjetnicima ima samo Kusturica, kome je Putin, 2016. godine, dodjelio "Orden prijateljstva" zbog "posebnih zasluga u jačanju mira i međusobnog razumijevanja". Nosioci ove, u Rusiji prestižne nagrade, su još i ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Nenad Popović kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Резултат слика за putinovo odlikovanje bikovic

Pored Bikovića, nagrade u Kremlju je 4. novembra 2018. dobio veliki broj stranaca, ali govor srpskog glumca bio je svakako izraženo politizovan.

"Dan nacionalnog jedinstva nije samo praznik ruskog naroda i svih naroda koji čine Rusku Federaciju. Ovo je praznik za sve nas koji, zajedno sa vama, gledamo u istom pravcu. Velika je radost za Ruse i Srbe da mi, oba naroda, imamo dvije domovine. I tako je bilo vijekovima", rekao je Biković.

Kako je srpski glumac tvrdio u svom nastupu, "ruski svijet nije samo svijet Rusa i pravoslavaca, ovo je svijet koji rađa duhovno svjesnu osobu, osobu sa jezgrom, sa savješću, sa tradicionalnim sistemom vrijednosti".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )