FOTO: srpskainfo.com

BANJALUKA - Nakon izbora nove vlade, narodni poslanici ponovo će danas u skupštinske klupe, gdje bi trebalo da izglasaju budžet RS za 2019. godinu u visini od 3,256 milijardi maraka, rebalans budžeta za ovu godinu, ekonomsku politiku te kratkoročna i dugoročna zaduženja.

Kako je rečeno u Ministarstvu finansija RS, budžet za 2019. je manji za 168 miliona ili za 4,9 odsto u odnosu na predloženi rebalans za ovu godinu. Budžet za 2019. je projektovan na predviđanju privrednog rasta za narednu godinu u visini od 3,7 odsto zbog očekivanog rasta domaće tražnje, izvoza i pozitivnog efekta planiranih investicija, kao i rasta u okruženju.

"Pored toga, očekuje se dalji trend rasta energetskog sektora. Razvoj industrije omogućuje veća investiciona ulaganja, kao i povećanje zaposlenosti, što će uz rast ličnih primanja omogućiti rast domaće potrošnje. Planirana investiciona ulaganja takođe bi trebalo da doprinesu ukupnom privrednom rastu. Za 2019. godinu je projektovana prosječna godišnja stopa inflacije od 1,2 odsto", navedeno je, uz napomenu da su budžetski prihodi i primici očekivani u visini od 2,8 milijardi KM.

Radovan Višković, predsjednik Vlade, juče je u sklopu konsultacija u vezi s prijedlogom budžeta održao sastanke s nekoliko socijalnih partnera. Kako je saopšteno iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS, riječi je bilo o mjerama i aktivnostima koje će biti odrednica u radu nove vlade.

"Predsjednik Vlade je ovom prilikom istakao da u 2019. očekuje nastavak pozitivnih ekonomskih kretanja, te da prioriteti u radu Vlade ostaju fiskalna stabilnost, razvoj privrede, otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje materijalnog položaja svih radnika u RS", saopšteno je iz Biroa, te je istaknuto da je govora bilo i o realizaciji memoranduma koji je Savez sindikata potpisao sa Vladom.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, rekla je da Višković zna da je neophodno povećati plate u javnom sektoru, te da 26. decembra očekuje jasan stav i prijedloge Ekonomsko-socijalnog savjeta RS i Unije udruženja poslodavaca da se poveća minimalac.

"Vlada donosi odluku o najnižoj plati ukoliko se ne dogovore Sindikat i poslodavci kao socijalni partneri. Ona mora donijeti odluku do kraja decembra jer povećanje minimalca gura povećanje ostalih plata", rekla je Mišićeva. Dodala je da već početkom 2019. godine očekuje izmijenjene Zakon o radu te Zakon o posredovanju pri zapošljavanju. Takođe, rekla je da očekuje reformu zdravstvenog sektora, kao i da opšti kolektivni ugovor bude potpisan u prvim danima naredne godine.

"Ako se to ne desi, znaćemo da u RS nema socijalnog dijaloga i da je to isključiva zasluga poslodavaca koji su pokazali da im je samo važno da se rasterete u poslovanju i ostvare što veću dobit", rekla je Mišićeva.

Višković je tokom razgovora sa predstavnicima Konfederacije sindikata Srpske rekao da je opredjeljenje da se institucionalno djeluje u pravcu očuvanja ekonomske stabilnosti i unapređenja položaja radnika u Srpskoj, sa naglaskom na razvojne programe u realnom sektoru i mjere na rasterećenju privrede. Sagovornici su ocijenili da se kontinuiranom saradnjom i podrškom svih partnera u društvu nastavi sa realizacijom mjera usmjerenih na razvoj privrede i poboljšanje statusa zaposlenih u Srpskoj.

Istovremeno je Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade RS, održala sastanak s predstavnicima Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca, a, kako je saopšteno u Birou, svi su se saglasili da su budžet i program ekonomskih reformi dobra osnova za rast.

Nekoliko ministara preuzelo dužnost
U Vladi RS juče je održano nekoliko primopredaja dužnosti.

Sonja Davidović preuzela je dužnost ministra za porodicu, omladinu i sport od dosadašnje ministrice Jasmine Davidović.

Duško Milunović je preuzeo dužnost ministra rada i boračko-invalidske zaštite od Milenka Savanovića, dok je Dragan Bogdanić, dosadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite, dužnost predao novom ministru Alenu Šeraniću. Iz Ministarstva je saopšteno da je Bogdanić čestitao Šeraniću i naglasio da su u prethodnom periodu učinjeni značajni pomaci u poboljšanju uslova u zdravstvu.

Novi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je preuzeo dužnost od dosadašnjeg ministra Steve Mirjanića.

Novoizabrani ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić preuzela je dužnost od Alena Šeranića, koji je po ovlašćenju predsjednika Vlade obavljao dužnost ministra prosvjete i kulture.

Trivićeva je poručila da će intenzivno raditi na sprovođenju strateških ciljeva u oblasti obrazovanja i kulture.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )