FOTO: pixabay

Prvi kamioni piletine juče su iz BiH otišli ka EU, tačnije u Njemačku.

Naime, prvi izvoz pilećeg mesa iz BiH ostvarila je Mesna industrija MADI iz Tešnja.

"Nakon višegodišnjeg nastojanja peradarske industrije u BiH da otvori izvozna tržišta EU i konačnog potvrđivanja izvrsnosti od strane Evropske komisije, Mesna industrija MADI je realizovala prvi izvoz pilećeg mesa iz BiH u zemlje EU", saopštili su iz kompanije MADI.

Istakli su da je ovo istorijski trenutak za privredu BiH te da će prvi izvoz biti realizovan u Njemačku.

Naveli su da su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH i veterinarski inspektori na svim nivoima profesionalno obavili svoje zadatke i time dali doprinos ovoj realizaciji.

"Mi dalje nastavljamo s našim planovima, ponosni što smo potvrdili našu lidersku poziciju ne samo kao najveća mesna industrija u BiH, nego i kao kompanija koja postavlja stazu kojom će ići drugi bh. izvoznici iz mesne industrije", istakli su u MADI-ju.

Maid Jabandžić, direktor kompanije MADI, rekao je da bi mu bilo drago da drugima budu motiv za izvoz.

"Ovo je od velikog značaja i svi smo vrlo radosni jer se mnogo radilo na tome. Vijest o prvim kamionima piletine u BiH je samo vijest kao kruna svega, ali mnogo truda, rada i novaca je potrošeno da sve to uspije. Najbitnije je da je uspjelo, jer zna se sve to nekad proći, pa ne uspjeti", naglasio je Jabandžić.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS i direktor firme "Agreks" iz Donjeg Žabara, rekao je da je dobra vijest što smo dočekali da prvi kamioni piletine iz BiH krenu na tržište EU.

"Ovo ne samo da će ohrabriti živinarski sektor nego će donijeti neke druge benefite", kazao je Miličić te dodao da živinari rade na malom tržištu, odnosno samo na tržištu zemalja CEFTA.

Istakao je da kompanije iz BiH iz oblasti živinarstva pokazuju spemnost i mogućnost da proizvedu više nego što tržište zemalja oko BiH može da apsorbuje.

"Smatram da je ovo veliki trenutak za privredu BiH, uz napomenu da očekujemo u narednih 15 dana da se preduzeću iz RS definitivno odobri izvoz konzumnih jaja za industrijsku preradu", naveo je Miličić.

Podsjećanja radi, BiH je početkom godine stavljena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u EU, a domaćim firmama je to zvanično odobreno polovinom maja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )