FOTO: Nezavisne.com

Evropska svemirska agencija (ESA) uočila je novi asteroid koji bi mogao da udari Zemlju za nekih 65 godina. Preciznije, 16. septembra 2084.

Evropska svemirska agencija dodala je novi asteroid na svoju listu potencijalnih prijetnji po planetu - asteroid 2019 SU3, koji je četvrti na listi najopasnijih asteroida koji bi mogli da udare Zemlju.

ESA procjenjuje da bi do udara moglo da dođe 16. septembra 2084 i da su šanse da nas stvarno pogodi 1:152, piše Dejli mejl.

ESA-ina lista rizika je katalog svih tijela koja bi mogla da pogode Zemlju u jednom trenutku. Uz gradaciju po opasnosti, stručnjaci na listu upisuju i datume kada bi do udara moglo da dođe, kao i veličinu i brzinu kretanja asteroida.

SU3 se 2019. našao i na listi prioriteta agencije jer prolazi veoma blizu Zemlje – 120.000 kilometara pa bi i najmanje skretanje sa putanje izazvano gravitacionom silom Venere, Merkura ili Marsa moglo da ga usmjeri direktno na našu planetu.

Zbog toga će naučnici narednih decenija pomno pratiti njegovo kretanje. ESA je nedavno saopštila da Zemlju ugrožava nekih 878 asteroida koji bi mogli da nas pogode u narednih 100 godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )