FOTO: Nezavisne

Imunološki odgovor, poslije vakcinacije protiv virusa korona, je individualan kod svakog pacijenta i zavisi od uzrasta i opšteg stanja organizma, izjavio je zamjenik direktora Naučnog instituta "Gamalej" Denis Logunov, proizvođača prve vakcine u svijetu protiv ovog virusa.

"Imuni sistem nekih pacijenta već 21. dan poslije vakcinacije dobro odreaguje i stvori zaštitni titar. Sto procenata naših dobrovoljaca su imali imuni odgovor već poslije prve i druge faze. Kod nekoga imuni odgovor počinje poslije 28. dana, dok može da nastupi i 31. ili 42. Dan", rekao je Logunov u intervjuu za "Biznis FM".

On je podvukao, da 42. dan od primanja vakcine nije slučajno dan kada imunitet dostiže svoj maksimum. Kod svih dobrovoljaca zaštitni titar antitela se formirao do tog dana.

Posle primanja vakcine "Sputnjik V" pacijenti se osjećaju isto kao što se osjećaju deca prilikom redovnih vakcinacija ili poslije vakcinacije protiv gripa.

"Najčešće se javlja temperatura, bol na mjestu gdje je primljena vakcina, glavobolja i neke rijetke pojave preosjetljivosti, koje je imao jedan dobrovoljac", naveo je Logunov. Reakcije se mogu razlikovati kod pacijenata, on je priznao da sam nije imao temperaturu.

"Ja sam krupan i imam više od 40 godina. Prema našem iskustvu, ako pacijent ima veći indeks mase tijela, stariji je od 40 godina i muškarac je, imaće manje neželjene posledice", izjavio je on.

Vakcina "Sputnjik V"

Ministarstvo zdravlja Rusije je u avgustu registrovalo prvu vakcinu u svijetu protiv virusa korona, koju je razvio Naučno-istraživački centar "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Kako je saopštila zamjenica gradonačelnika Moskve po pitanjima socijalnog razvoja Anastasija Rakova, u glavnom gradu su 9. septembra počela postregistraciona istraživanja vakcine, ispitano je 13 ljudi i svi se osjećaju dobro. Među njima je bila i Rakova.

Ona je dodala, da će vakcinacija protiv korona virusa biti besplatna i ući će u spisak redovnih vakcina. Sva istraživanja će biti tokom šest mjjeseci od vakcinacije, gdje će ljekari detaljno provjeravati zdravstveno stanje pacijenata.

U ranijim izjavama savetnika ministra za zdravlje Rusije Sergeja Glagoljeva se navodi, da će rasprostranjena vakcinacija u Rusiji početi, kada se bude povećavala proizvodnja i prikupili podaci o istraživanjima nakon registracije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )