FOTO: Shutterstock

U tehničko-saobraćajnoj školi u Vladičinom Hanu u toku polaganja testa za vozače B kategorije, sedamnaestogodišnji učenik trećeg razreda, zgužvao je papir sa zadacima i bacio ga profesoru u lice uputivši mu niz prijetnji - potvrđeno je "Novostima" u Višem javnom tužilaštvu.

Po nalogu tužioca obavljen je razgovor sa svim članovima ispitne komisije, a zatraženo je i pribavljanje izvještaja od direktora i pedagoga škole, kao i uzimanje video-zapisa sa sigurnosnih kamera. Naloženo je da se u prisustvu roditelja sasluša učenik, kao i da se o događaju obavijesti Centar za socijalni rad u Vladičinom Hanu.
 
To međutim nije jedini eksces među mladima koji se dogodio u Vranju - u Ekonomsko-trgovinskoj školi učenici prve godine grubo su šutirali jedno drugo, zbog čega je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak. Riječ je o djevojci i mladiću čiji je verbalni sukob pretvoren u međusobno grubo šutiranje.

Jelena Tasić, pedagog škole, kaže da su preduzete sve mjere, razgovarano sa djecom i roditeljima i biće održan vaspitno-disciplinski postupak jer ovo spada u treći nivo nasilja.
 
- U školi ne postoji tolerancija na nasilje, postupili smo na ovaj način jer su deca već pod pojačanim vaspitnim nadzorom. Neverovatno je što oni na to uopšte ne gledaju kao na nasilje - kaže Jelena Tasić.
 
Slučaj izmicanja stolice profesorki Tehničke škole u Trsteniku i kažnjavanja odgovornih - dječaka N. Ž. (17), koji je u središtu incidenta, M. M. (18), koji je snimao incident i I.K. (17), koji se ispisao iz škole - međutim, karakterišu različiti pokušaji da se vaspitno-disciplinski postupak minira.

Roditelj jednog od učenika, vinovnika incidenta, navodno najavljuje - tužbu protiv škole.
 
- Imali smo kod učenika I. K. (17), koji je snimao incident u učionici, ispisivanje iz škole dan pre donošenja odluke Nastavničkog veća - navode sagovornici "Novosti".

Za njega je predloženo isključenje, ali je činjenica da će se prema Pravilniku o vaspitno-disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika, predlog ukoliko se usvoji, samo navesti u prevodnici.
 
Ovom pokušaju vrdanja od kazne, prethodila su još dva slična. Otac maloljetnika N. Ž. (17), učenika koji je izmakao stolicu profesorki Mariji Stevanović, priložio je medicinsko mišljenje o psihičkim tegobama svog sina, a potom je obavijestio školu da ne može da prisustvuje zasjedanju disciplinske komisije, jer mora da bude u bolnici.
 
- Više javno tužlaštvo već postupa po predmetu, a profesorka je pozvana da odgovori na pitanje da li se priključuje postupku, odgovorila je potvrdno - otkriva izvor "Novosti" iz istrage.
 
Stručnjaci ističu da će izbacivanje dvojice učenika koji su nasrnuli na profesorku izazvati kod njih još veći revolt prema sredini u kojoj žive i uče. Taj čin će, možda, zaštiti drugu djecu i nastavnike, ali će ove đake obilježiti za čitav život. Umjesto kazne, njima je bila potrebna psihološka pomoć, a pomoć je bila potrebna i porodicama, jer očigledno je da tu nešto "ne štima".

DJEČAKA ŠUTIRALA SEDMORICA

Učenik sedmog razreda osnovne škole "Ivan Gundulić" u Novom Sadu, lakše je povrijeđen u napadu koji se u četvrtak, posle nastave, dogodio van školskog dvorišta. Sedmak je napadnut na ulici u novosadskom naselju Podbara. Policija je obavijestila Više javno tužilaštvo.
 
Kako je ispričala njegova majka, u popodnevnim satima njenog sina je napala grupa od sedmorice dječaka, od kojih šestorica pohađaju srednju školu, a jedan trinaestogodišnji sa sedmakom ide u isti razred.
 
Prema njenoj izjavi, dječaka su udarali i šutirali u glavu. Na ulici ga je pronašao brat i doveo kući. Dječak je imao podlive i curila mu je krv iz nosa. U Hitnoj pomoći su ustanovili da ima lakše povrede.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )