FOTO: null

Profesor Petar Kočović preko matematičkog modela već mjesecima unazad prati razvoj korona virusa u Srbiji, a danas je iznio predviđanja za Evropu i našu zemlju.

Ističe da je većina ukupnog broja novozaraženih zabilježena u Evropi i da brojke ne padaju. S druge strane, situacija na južnoj hemisferi nije zabrinjavajuća.


– Ne pada broj zaraženih u Evropi, on varira na 280.000-300.000 nedjeljno. Oko 43 odsto novih slučajeva u svijetu je u Evropi. Čitava Afrika ima manje od 5.000 slučajeva, Kina ima dvadesetak novih slučajeva dnevno u posljednja tri mjeseca, a Kina je po stanovnicima Evropa i po – kaže Kočović.

Dodaje da brojke u našoj zemlji i dalje rastu, odnosno da naš broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana ide nagore, piše Kurir.
On je predstavio i grafikon sa računicom i veoma neobičnim datumom završetka – “od 21. avgusta, do 4. januara 2021”.

– Zašto sam naopako ovo stavio? Zato što je prije par dana bio 21. avgust, a juče se pojavio 4. januar kao datum, i možemo da se nadamo da ćemo u narednih par dana ipak uspjeti na brzinu da spustimo tu krivu do Nove godine – rekao je on.

Nadovezao se dr Srđa Janković i dodao veoma važnu stvar:

– Moram da dodam, ova kriva zavisi i od našeg ponašanja, od mjera koje donosimo, kako ih sprovodimo i kako se ponašamo. Neće se ovde ništa samo od sebe ispraviti. Nije cilj da dočekamo novi talas, nego da smanjimo brojke – rekao je on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )