FOTO: InfoBijeljina

Ljudi će morati svake godine da se vakcinišu protiv virusa korona, procjenjuju naučnici.

Iizvršni direktor “Fajzera” Alber Burla vjeruje da će ljudima, vjerovatno, biti potrebne tri doze vakcine protiv kovida 19 i da će se zatim morati vakcinisati na godišnjem nivou.
 
Britanski list “Dejli mejl” prenosi da postoje bolesti protiv kojih je dovoljno primiti jednu dozu vakcine, dok je za one poput gripa potrebna vakcinacija svake godine, dok kovid 19 više liči na grip.
 
Nedavna klinička istraživanja pokazala su da je “Fajzerova” vakcina 90 odsto efikasna šest mjeseci od vakcinisanja drugom dozom. Međutim, za sada nema čvrstih pokazatelja kakva je njena snaga nakon dužeg perioda.
 
Naučnici u ovom trenutku ne znaju tačno koliko dugo traje zaštita – prva istraživanja pokazuju da je to period od šest mjeseci nakon druge doze.
 
“Modernina” vakcina, tvrde njeni tvorci, za sada sigurno štiti takođe šest mjeseci nakon druge doze.

“Astra Zenekin” preparat štiti u nešto manjem postotku, ali istraživanja kod starijih osoba pokazuje snažniji odgovor T-ćelija u odnosu na druge vakcine koje dolaze sa Zapada.
 
Za sada nema procjena u vezi sa dugovječnošću zaštite koju pruža ruski “sputnjik ve”, ali se ističe da je ta vakcina otporna na dosadašnje mutacije virusa.
 
Naučnici ističu da su potrebna istraživanja kako bi se utvrdilo trajanje zaštite nakon što prođe šest mjeseci od primanja obje doze vakcine.
 
Više farmaceutskih kompanija počelo je testiranje modifikacija postojećih vakcina protiv virusa korona kako bi utvrdili njihovu efikasnost protiv novih sojeva.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )