FOTO: Getty Images

Prošle su tri godine od smrti Kobija Brajanta, legendarnog košarkaša Los Anđeles Lejkersa i jedne od najvećih zvijezda u istoriji NBA lige.

Sportski svijet nije zaboravio helikoptersku nesreću u kojoj su poginuli košarkaška legenda, njegova kćerka Điana i još sedam osoba. Helikopter Sikorski S-76B pao je 26. januara 2020. godine nedaleko od Kalabasasa, u Kaliforniji, 48 kilometara od Los Angelesa.
 
Brajant je u Lakersima proveo cijelu 20-godišnju NBA karijeru, uključujući i 17 sezona u Stejpls centru. Sa Lejkersima je osvojio pet NBA prstenova, a dva puta je proglašen za MVP-a finalne serije. Uz to je na NBA Ol-star utakmicama nastupio čak 18 puta. Sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država osvojio je dva olimpijska zlata.
 
Slike Brajanta, ili brojevi 8 i 24 koji se povezuju s njim, oslikani su na košarkaškim terenima i uličnim zidovima širom svijeta.
 
Kao rezultat istrage u vezi s nesrećom, utvrđeno je da je uzrokovana greškom pilota zbog guste magle.
 
Brajant je u braku s Vanesom Lejn dobio četiri kćerke - Bjanku, Đian u Nataliju i Kapri.
 
Brajant je rođen je 23. avgusta 1978. godine u Filadelfiji.
 
Sa košarkom se upoznao sa tri godine, a preselio se u Italiju sa porodicom kada je imao šest godina.
 
Njegov otac Džoi Brajant igrao je košarku u NBA-u i Evropi. Sinu je dao ime po omiljenom poznatom bifteku japanskog grada Kobe.
 
Nakon što su se preselili u Italiju naučio je italijanski i španski jezik. U Sjedinjene Američke Države se vratio 1991. godine kada je njegov otac napustio košarku.
 
Privukao je pažnju svojim nastupom u srednjoj školi "Louer Merion" u Filadelfiji.
 
Šarlot Hornetsi izabrali su ga u prvom krugu kao 13. picka NBA drafta 1996. i ušao je u NBA direktno iz srednje škole te tako postao najmlađi igrač sa 18 godina. Hornetsi su ga trejdovali u Lakerse, a ostalo je istorija.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )