FOTO: Vecernji.ba

Oko 115 miliona dječaka primorano je da stupi u brak, a svaki peti oženio se prije 15 godine, rezultati su prvog istraživanja UNICEF o dječijim brakovima.

UNICEF je analizirao podatke o brakovima i stanovništvu u 82 države i utvrđeno je da u Centralnafričkoj Republici ima 28 odsto oženjenih dječaka, potom slijedi Nikaragva sa 19 odsto i Madagaskar sa 13 odsto.

U istraživanju se ističe da zbog preranog braka djeca napuštaju školu, imaju ograničene ekonomske mogućnosti i izloženiji su zlostavljanju i problemima sa mentalnim zdravljem od onih koji kasnije stupe u bračnu zajednicu.

– Brak im uništava djetinjstvo. Djeca-mladoženje primorana su da preuzmu odgovornost odraslih za šta nisu spremni. Rani ulazak u brak dovodi i do preranog očinstva i s tim se vrši dodatni pritisak za brigu o porodici, prekid obrazovanja i prilika za obrazovanje – navodi se u saopštenju direktora UNICEF Henrijete For nakon objavljivanja istraživanja.
Na osnovu podataka UNICEF, širom svijeta od 2,2 milijarde djece njih 765 miliona su oženjeni dječaci i udate djevojčice, ali veća je vjerovatnoća da maloljetnice uđu u brak prerano što ugrožava njihovo zdravlje zbog mogućnosti trudnoće.

UNICEF ističe da je na globalnom nivou svaka peta žena između 20 i 24 godine udata prije svog 18 rođendana što je mnogo više u odnosu na svakog tridesetog muškarca.

UN ističe da bi sve zemlje trebale da ukinu dječije brakove do 2030. godine kao što je to usaglašeno u ciljevima zadatim 2015. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )