FOTO: pixabay

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" upozorio je da se u Beogradu u posljednjih sedam dana pojavio prevarant koji se predstavlja kao "Dragan iz Razvojnog fonda Srbije", a na meti su mu izbjeglice iz Hrvatske i BiH koje na području Beograda imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Ovaj prevarant radi tako što telefonom pozove neku nevladinu organizaciju koja se bavi pitanjima izbjeglica, predstavi se kao "Dragan iz Razvojnog fonda Srbije" i traži kontakt nekog izbjeglog lica koje ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo na području Beograda.
 
Navodno, to radi kako bi pomogao da izbjeglica za kratko vrijeme i bez konkursa dobije donaciju iz Fondova EU, koja je ostala neraspodijeljena poslije sprovedenog konkursa, saopšteno je iz "Veritasa".
 
Kada dobije traženi kontakt, "Dragan" odmah poziva vlasnika poljoprivrednog gazdinstva i nakon predstavljanja nudi mu neraspodijeljenu donaciju u tri varijante.
 
Prva je u iznosu od 5.000 evra, za koju se ne plaća nikakva taksa, druga u iznosu od 10.000 evra za koju se plaća taksa od 180 evra i treća od 15.000 evra za koju se plaća taksa 280 evra.
 
Nekoliko dana poslije predaje papira o registrovanom gazinstvu i uplaćene takse u dinarskoj protivvrijednosti klijent će, navodno, biti pozvan da potpiše ugovor, a pare će drugi dan po potpisu ugovora biti uplaćene na njegov devizni račun.
 
Prema opisu jednog od prevarenih, "Dragan" ima 45 do 50 godina, krezub je, ima kratku sijedu bradu i kosu, naprijed malo proćelav.
 
Telefoni sa kojih je prevarant kontaktirao su 065/4807-994 i 065/4471-980.
 
Priči prevaranta "Dragana" nasjeo je izbjeglica iz Hrvatske čiji su inicijali Đ.M. koji je nakon telefonskog razgovora s njim izabrao najveći iznos donacije.
 
On je za dva časa na ulici, ispred Doma omladine u Beogradu, predao "Draganu" kovertu sa 32.000 dinara /280 evra/ i kopiju registracije svoje firme, ne sumnjajući u njegove dobre namjere.
 
Nakon dva dana "Dragan" se javio izbjelgici Đ.M, ali sa drugog broja telefona i ispričao mu da je njegov predmet u radu i pitao ga da li ima kontakt još nekog izbjeglice sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom, jer im je u Fondu, navodno, ostala još jedna neraspodijeljena donacija.
 
Đ.M. je tek tada posumnjao da je riječ o prevarantu, pa mu nije dao kontakt potencijalne nove žrtve.
 
"Dragan" ga je pozvao i drugi dan da u ponedeljak dođe u njegovu kancelariju u Makedonskoj 22 u Beogradu radi potpisivanja ugovora, a da će mu u utorak biti prebačen novac od donacije, što mu je malo vratilo nadu da možda i nije riječ o prevarantu.
 
M.Đ. je u ponedjeljak zvao "Dragana" na oba broja telefona kako bi potvrdio dolazak na potpisivanje ugovora, ali je dobijao poruku da je "korisnik nedostupan".
 
Potražio je adresu i kontakte Razvojnog fonda Srbije i ustanovio da se njihovo sjedište nalazi u Knez Mihailovoj broj 14, ali se ni na njihove javno dostupne telefone niko nije javljao.
 
Đ.M. je, svjestan da je postao žrtva prevare, zamolio "Veritas" da upozori javnost na ovog perfidnog prevaranta kako još neko ne bi nasjeo na njegovu priču. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )