FOTO: null

Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS, profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije.

Božidar Boki Milošević rođen je u Prokuplju 1931. godine, a muzikom je počeo da se bavi od 1950. godine, kada je zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu počeo da svira u orkestru Radio Beograda. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brun Bruna.

"Za mnoge si bio umjetnik, za nas ‘samo’ naš tata", objavila je na svom Facebook profilu povodom smrti oca Bokijeva ćerka, Gordana Jovićević, prenijeli su srpski mediji.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima i Nagradu za životno djelo za sveukupan i izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture, koju mu je dodijelilo Udruženje za negovanje tradicije i očuvanje baštine Niša.

"Odlazeći često u Leskovac kod rođaka po majci slušao sam taj melos, veoma jedinstven i specifičan, i tako zavoleo klarinet i zvuk koji njime proizvodim. Svirao sam na početku oko šest godina violinu, a od 1947. ne razdvajam se od klarineta. Ako izistinski želite da naučite da svirate, za jedan instrument potrebna su dva života",  pričao je novinarima Božidar Boki Milošević.

Za njim je ostalo četvoro djece, od kojih se troje uspješno bave muzikom. Sin Milan je takođe klarinetista i živi u Vankuveru, a kćerke Ksenija i Tijana su koncertmajstori Beogradske filharmonije.

"Moram jedno da naglasim: svaki čovek, bez obzira na to kojim se poslom bavi, koliko je uspešan u svojoj karijeri i u ličnom životu, niko je i ništa ako nije uspeo da od svoje dece napravi prave uspešne i ostvarene osobe”, pričao je Milošević o porodici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )