FOTO: InfoBijeljina.com

Pandemija kovid-19 nastaviće da podiže globalni javni dug 2021. godine, ali je veća potrošnja na ubrzanje vakcinacija najbrži način za početak normalizacije državnih finansija, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond.

MMF je u svom izvještaju “Fiskalni monitor za 2021” naveo da bi stavljanjem korona virusa pod kontrolu bržom vakcinacijom na globalnom nivou, do 2025. godine priliv poreskih prihoda u razvijenim ekonomijama mogao da se poveća za preko jedan bilion dolara.
 
Kada se isti scenario primijeni na ekonomske prognoze Fonda, globalni bruto domaći proizvod bi mogao da se povećati za 9,0 biliona dolara u istom periodu, jer bi bilo ubrzano ponovno otvaranje preduzeća i zapošljavanje, ocijenjuje se u izveštaju MMF-a, prenosi Rojters.
 
– Vakcinacija će se, dakle, više nego isplatiti – konstatuje Fond.
 
Prema predviđanju MMF-a, fiskalni deficiti u većini zemalja će se lagano smanjiti u 2021. zbog isteka ili ukidanja programa podrške vezanih za pandemiju, opadnja broja zahtjeva za naknadama za nezaposlenost i oporavka budžetskih prihoda sa ponovnim otvaranjem preduzeća.
 
Prosječan budžetski deficit u razvijenim zemljama dostigao je 11,7 posto BDP-a prošle godine, čime se taj udio učetvorostručio sa nivoa od 2,9 odsto 2019. godine, a u tekućoj godini bi trebalo da se spusti 10,4 procenta, prognozira MMF.
 
Lagano će opasti i deficiti u ekonomijama u usponu na 7,7 posto BDP-a ove godine, a u privredama sa niskim prihodima na 4,9 procenata.
 
U izvještaju se predviđa da će prosječan javni dug žemalja širom svijeta dostići rekordnih 99 odsto BDP-a u 2021, u odnisu na 97 procenata prošle godine, te da će se na tom nivou stabilizovati. U razvijenim ekonomijama, prema projekcijama MMF-a, dug će se ove godine popeti na rekordnih 122,5 posto BDP-a sa lanjskog nivoa od 120,1 odsto.
 
MMF se založio za ciljanu podršku siromašnim domaćinstvima, manjinskim grupama, ženama i radnicima na slabo plaćenim poslovima u neformalnim sektorima mnogih ekonomija, kao i malim preduzećima.
 
Takođe je poručio da će neke napredne zemlje sa visokim nivoom duga možda morati da počnu da obnavljaju fiskalne rezerve kako bi se pripremile za buduće šokove.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )