FOTO: null

Nezadovoljni odlukama domaćih sudova, građani su u prvom polugodištu ove godine pred Evropskim sudom za ljudska prava tužili BiH čak 564 puta, a odštetni zahtjevi o kojima odlučuju sudije iznose ukupno 3,12 miliona maraka.

Pokazao je to izvještaj o radu agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za period od januara do juna ove godine u kojem je zabilježen rast aplikacija iz BiH u odnosu na prošlu godinu, kada su podnesene ukupno 882 tužbe.

U radu agenta pred sudom u Strazburu na kraju juna ove godine bilo je 126 predmeta, a najteži je onaj u kojem "Panorama d.o.o. Đuro Miličić" traži odštetu od dva miliona maraka zbog neizvršavanja pravosnažnih presuda domaćih sudova.

Drugi po vrijednosti predmet je "Čaluk i 72 drugih" gdje tužitelji od BiH traže isplatu 267.000 KM.

Zanimljivo je da je Evropski sud za ljudska prava od 1.063 predmeta koji su riješeni za prvih šest mjeseci ove godine, samo u jednom slučaju donio presudu, dok su ostali proglašeni neprihvatljivim ili su brisani.

- Sud je najveći broj aplikacija proglasio neprihvatljivim ili ih brisao i to u postupku u kojem odlučuje sudija pojedinac, što vodi zaključku da najveći broj aplikacija protiv BiH ne ispunjava formalne uslove za podnošenje - navodi se u izvještaju agenta BiH pred ovim sudom.

Najveći broj ih je pred komitetom od troje sudija i odnosi se na takozvane "ponavljajuće slučajeve" o kojima je sud već odlučivao ranije.

- Među aplikacijama koje su ponovljene najveći dio ih se odnosi na pitanja izmirenja pravosnažnih sudskih presuda kojima je dosuđena ratna šteta u Republici Srpskoj. S obzirom na to da su vlasti u RS skratile rok isplate ratne štete sa 20 na 13 godina, zaključeno je da su preduzete adekvatne mjere i uspješno implementirane obaveze iz ranijih presuda. U takvim okolnostima, stekli su se uslovi da komitet u idućem periodu briše sa liste predmeta oko 400 aplikacija koje se nalaze u postupku - navedeno je u izvještaju agenta BiH.

BiH je, pokazuje izvještaj, najčešće tužena zbog neizvršenja pravosnažnih presuda domaćih sudova, što povlači pitanje zaštite prava na pravično suđenje i zaštitu privatne imovine.

- Problem neizvršenja presuda domaćih sudova takođe je detektovan od strane Ustavnog suda BiH kao najčešći izvor povrede prava iz Konvencije o ljudskim pravima - naglasila je agent BiH pred Evropskim sudom Belma Skalonjić.

Dodala je da je BiH uspješno izvršila ukupno 22 presude Evropskog suda i 23 odluke o prijateljskim nagodbama i unilateralnim deklaracijama.

Isplate

Belma Skalonjić je navela da su na osnovu izvršenih presuda Evropskog suda za ljudska prava nadležne vlasti u BiH isplatile oko 2,46 miliona maraka.

- Na osnovu zaključenih prijateljskih nagodbi i unilateralnih deklaracija isplaćeno je oko 25 miliona KM - istakla je Skalonjićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )