FOTO: Glas Srpske

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je da će se mnogi iz regiona koji su se borili na strani “Islamske države” vratiti sa fronta i sa sobom donijeti “virus ekstremizma”, koji je na području kakav je Balkan više nego zapaljiv.

“Procenjuje se da je više od 300 boraca na strani ekstremista u Siriji sa Kosova i Metohije, što je, proporcionalno broju stanovnika, jedna od najvećih baza ekstremista u Evropi. Mnogi od njih će se vratiti sa fronta kući i sa sobom će doneti virus ekstremizma”, rekao je Dačić na predstavljanju projekta nevladine organizacije “Krajm stopers global solušns” /Crime Stoppers Global Solutions/. 

On je napomenuo da su neka područja u regionu, a posebno Kosmet i BiH, jedni od većih regrutnih centara za borce koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani “Islamske države”. 

Dačić je napomenuo da Srbija zna da se suprotstavi ovakvim izazovima i da je spremna da svoja znanja, iskustvo i rad podijeli sa partnerima u susjedstvu, kao i sa velikim svjetskim bezbjednosnim službama. 

“Svesni smo da samo zajedničkim radom možemo da izađemo na kraj sa zlom koje nam svima podjednako preti”, rekao je Dačić. 

Prema njegovim riječima, upravo je područje Balkana bilo plodno tlo na kojem je početkom devedesetih godina, tokom rata u BiH, posijano sjeme islamskog ekstremizma, imajući u vidu činjenicu da se u tom ratu borilo blizu 7.000 stranih boraca, mahom veterana iz Avganistana. 

“Neki od njih ostali su u regionu i posle sukoba, a sa njima je ostala i njihova neprihvatljiva i anticivilizacijska ideologija, pa su upravo odavde neki od uvezenih terorista učestvovali u napadima u Americi, Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj”, rekao je Dačić. 

Nevladina organizacija “Krajm stopers global solušns” danas je predstavila projekat u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala, čime je ozvaničila početak rada u Srbiji. 

Ova organizacija će pomoći građanima Srbije u borbi protiv trgovine ljudima, terorizma, trgovine narkoticima, trgovine oružjem, kao i pranja novca. 

Građani će moći da koriste digitalnu, odnosno mobilnu, aplikaciju koja će im omogućiti da se, u saradnji sa institucijama, bore protiv globalnog i prekograničnog kriminala i da na taj način igraju značajnu ulogu u obezbjeđivanju lične sigurnosti i bezbjednosti. 

Dačić je istakao da će iskustvo i reputacija koju organizacija “Krajm stopers global solušns” ima pomoći Srbiji u izazovima sa kojima se suočava u borbi protiv prekograničkog kriminala.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )