FOTO: null

Halil Tuzlić, bivši načelnik Opštine Breza i kandidat za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na prošlim opštim izborima, tokom 2016. godine je, do isteka svog mandata, u svojstvu načelnika sa vlastitom građevinskom kompanijim sklopio ugovore

Radi se o kompaniji TB Inženjering, koju je Tuzlić osnovao, a naknadno je, kako bi izbjegao sukob interesa, vlasništvo nad firmom prebacio na svog zeta Evelina Smailbegovića, što je i sam priznao. Upravo je u periodu Tuzlićevog „načelnikovanja“ TB Inženjering postao gotovo pa ekskluzivni izvođač svih građevinskih radova finansiranih iz opštinskog budžeta, piše Faktor.

Tako je bilo i u 2016. godini, kada je Breza sa firmom TB Inženjering zaključila 4 ugovora i dva okvirna sporazuma u ukupnoj vrijednosti od 1.385.009 KM, pokazuje poslednji izvještaj Kancelaije za reviziju institucija FBiH.

Nedovršeni poslovi

Tako je za rekonstrukciju i dogradnju lokalne puta Haldija i dijela prema groblju Liješće proveden otvoreni postupak i predviđeno je zaključenje okvirnog sporazuma na period od tri godine, a procjenjena vrijednost je iznosila 350.000 KM.

Obavještenje o nabavci je objavljeno 9. maja 2016. godine, a kao rok za dostavu ponuda je naveden 2. juni 2016. godine, što je protivno Zakonu o javnim nabavkama, koji kao minimalan rok za prijem ponuda predviđa 45 dana od slanja obavještenja o nabavci na portal javnih nabavki.

U skraćenom postupku je kao izvođač odabran upravo TB Inženjering sa cifrom od 327.730 KM sa popustom i PDV, a ugovor je zaključen 26. jula 2016. godine. Iako Zakon o javnim nabavkama predviđa da se odredbe zaključenog okvirnog sporazuma ne mogu mijenjati, Tuzlić je u septembru 2016. godine donio Odluku o odobravanju zaključivanja pojedinačnog ugovora u vrijednosti od 327.730 KM, odnosno na ukupan iznos okvirnog sporazuma i rokom završetka radova od 60 dana od uvođenja dobavljača u posao te je isti zaključen 5. septembra 2016. godine.

Realizacija ugovora, međutim, nije izvršena prema predviđenom obimu pa je u aprilu 2017. godine Opština Breza izvođaču dostavila Izjavu o raskidu ugovora, nakon čega je izvođač radova pokrenuo sudski spor radi poništenja Izjave o raskidu ugovora.

TB Inženjering je dobio i posao sanaciju postojeće lokalne saobraćajnice u mjestu Potkraj, ukupne vrijednosti 52.456 KM, iako je Planom nabavki predviđeno da ta vrijednost ne smije premašiti 49.900 KM.

Projekti vodosnabdjevanja

Za projekat vodosnabdevanja naselja Trtorići i Opreč sa izvorišta „Dadjevac“ faza II, Opština je 2. oktobra 2015. godine zaključila ugovor sa TB Inženjeringom u ukupnoj vrijednosti od 157.115 KM, sa rokom izvođenja radova od deset mjeseci od uvođenja dobavljača u posao.

Krajem 2016. godine Opšina je ukazala izvođaču da se radovi na realizaciji projekta već duže vrijeme ne izvode i da se preduzmu mjere kako bi se radovi ubrzali i uskladili sa ugovorenim planom građenja.

Tek u aprilu 2017. godine utvrđen je novi rok izvođenja radova od 25 radnih dana. Početkom juna 2017. godine komisijski je izvršen pregled radova, kojoj nije bila raspoloživa dokumentacija građevinskog dnevnika i građevinske knjige, a između ostalog, utvrđeno je da se radovi i dalje izvode i da nisu okončani.

- Revizijom smo utvrdili da izvođač radova nije poštovao ugovor, jer radove nije izveo prema predviđenom obimu i utvrđenim rokovima, nego samo 29,79 odsto, a nisu završeni ni do juna 2017. godine, niti je svaku započetu sedmicu zakašnjenja postupio u skladu sa članom 13. Ugovora i platio kaznu u iznosu od 2 odsto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova iako je bio u obavezi, a Opština nije preduzela aktivnosti kako bi se ugovorena kazna i naplatila – navode revizori.

Za projekat proširenja obuhvata sistema javnog vodosnabdjevanja prema naselju Bukovik – III faza zaključen je ugovor u augustu 2016. godine sa TB Inženjeringom u vrijednosti od 119.738 KM, a na osnovu okvirnog sporazuma iz 2013. godine.

Iako se ugovorom dobavljač obavezuje izvesti radove u roku od 60 dana, a najkasnije do 9. oktobra 2016. godine, radovi nisu završeni u predviđenom obimu i roku.

Pješačke staze

Za rekonstrukciju pješačke staze potez Osnovna škola „Safet beg Bešagić“ do doma u Mahali evidentirano je pet privremenih situacija u periodu od 19. avgusta do 11. oktobra 2016. godine u ukupnom iznosu od 53.787 KM.

Ugovor o izvođenju radova zaključen je u julu 2016. sa TB Inženjeringom u ukupnom iznosu od 66.716 KM.

Nadzorni organ ispred je u oktobru i novembru 2016. godine izvršio uvid u izvedene radove i konstatovao nedostatke i naložio predstavniku izvođača da iste otkloni u što skorijem vremenu, a izvođač to nije uradio.

Novi načelnik vodi sudske sporove

Opština je tek u 2017. godini, po dolasku novog načelnika, pokrenula sudske postupke za dva projekta i to za izvođenje radova na proširenju obuhvata javnog vodosnabdevanja prema naselju Bukovik, te za izvođenje radova na izgradnji lokalnog vodovoda za naselje Slivno.

Socijalna pomoć za partnere

Za realizaciju tekućih transfera u iznosu od 1.363.272 KM, što je za 425.472 KM više u odnosu na planirana sredstva, nije objavljen javni poziv, niti je podela vršena na osnovu postojećih kriterijuma i programa.

Krajnji korisnici nisu imali obavezu pravdanja utroška tih namenskih sredstava. Na spisku osoba koje su primile jednokratnu socijalnu pomoć, koja je svojevremeno objavljena na zvaničnoj internet stranici Breze, nalaze se radnici opštine i njihovi roditelji, predsednik lokalnog Merhameta, predsednici mesnih zajednice i njihove supruge, supružnici radnika Centra za socijalni rad, te predsednici lokalnih odbora stranaka koje su podržale Tuzlića kao nezavisnog kandidata za načelnika.

Spisak je u međuvremenu izbrisan sa stranice. Transferi neprofitnim organizacijama, u iznosu od 212.447 KM, realizovani su isključivo na osnovu zaključaka Halila Tuzlića, a za sva podeljena sredstva nije tražen izveštaj o njihovom namenskom utrošku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )