FOTO: InfoBijeljina

Zbog mraza, a potom i obilnih kiša koje su zadesile našu zemlju u maju, ali i početkom ovog mjeseca, uništeni su skoro svi nasadi, a poljoprivrednici su pretrpjeli višemilionske štete.

Stoga očekuju da će već ovog mjeseca početi rasti cijene povrća i do 30 posto, prvenstveno paradajza, paprika, graha, krastavca. Za kraj ljeta i početak jeseni najavljuje se i rast cijena mlijeka i mesa, s obzirom na to da je kukuruz, kao osnovna stočna hrana, pretrpio štete.
Dvostruki trošak

- Krompir neće poskupjeti, on je dobar. Neće ni povrće iz plasteničke proizvodnje, ali ostalo povrće hoće već u ovom mjesecu. Poskupjet će i voće. Već sada je kruška pet maraka, grožđe šest. Jabuke se još drže na cijeni od marku, marku i po – kazao je Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona i potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Njegov kolega Emir Džafić iz Visokog ističe da će se na dosta parcela zemlja morati ponovo obraditi, što je dvostruki trošak, a javljaju se i štetočine kao nuspojava velike količine vode.

Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ iz Ljubuškog, podsjeća da su katastrofalne vremenske prilike za ovo doba godine uništile skoro sve nasade, dok su se, naglašava, poticaji posljednjih godina pretvorili u socijalnu kategoriju.

- Mi u Hercegovini možda ćemo nekako izvući krompir, ali sve drugo je uništeno, pogotovo lubenica. Jednostavno, sve je postalo trulež - kazao nam je Vukojević i dodao da je pretpostavka da će porasti uvoz voća i povrća.

U modričkom kraju rijeka Bosna u maju je izazvala štetu od pola miliona maraka na usjevima, što je potvrdila Sida Tomić, stručna saradnica za poljoprivredu u Općini Modriča.
Među onima koji su pogođeni nevremenom je i domaćinstvo Novaka Savića iz Vranjaka.

Prehraniti stoku

- U februaru je Bosna nešto oranica odnijela, a nešto sprala. Trinaestog maja ponovo se izlila. Uništila mi je pod kukuruzom 20 hektara, djetelinu, tritikale. Trave će biti uništene 100 posto, a kukuruz 50 posto – kaže Savić, koji proizvodi 150.000 litara mlijeka godišnje.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da je jedino izvjesno da nas očekuje pad kvaliteta i količina prinosa kukuruza i soje.

Muhamed Halilović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika registriranih u obrt na području Tuzlanskog kantona, kaže da se već brinu kako će u idućoj godini prehraniti stoku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )