FOTO: kurir.rs

Čurug, mirno vojvođansko selo čudnog imena na obali Mrtve Tise, uzburkalo se od prekjuče kad je saznalo da je dobilo, ni manje ni više nego - patrijarha! Njihov Prle postao je poglavar SPC.

Jednu od mnogih žućkastih kuća, s velikom kapijom i natpisom „čuvaj se psa“, kakvih je u dugačkim i širokim ulicama Čuruga mnogo, opsedaju novinari, komšije, cijelo selo. Tu je Prvoslav Perić odrastao i odatle otišao na škole u Novi Sad, pa Beograd, Atinu i bijeli svijet. U kući je majka Radojka, teško bolesna, leži. Ispred kuće izlazi zet Božidar, od sestre mu muž. Pred foto-aparat neće.
 
- Iznenađeni smo, zatečeni i presrećni što smo blagosloveni da je patrijarh. Majka je plakala od sreće. Presrećna je, prije svega, zato što se vratio, što će sad biti u Srbiji - priča Božidar, dok se oko naših nogu mota Maza.
 
Na kapiji već dvije djevojke, traže Željku, sestru novog patrijarha i direktorku lokalne osnovne škole. - Otišla je u Beograd, na ustoličenje - Božidar će.
U tom stižu novi na kapiju, a iz kuće izlazi fizijatar - brine o majci Radojki. - Vi ko portparol - smiju se djevojke.
 
- Da, svi bi sad kod nas. Svi svraćaju, pitaju, čestitaju. I svi me zovu. A nas strah zbog korone i bolesne nam Radojke - Božidar će, koga svi ometaju da na miru pogleda prenos iz Saborne crkve u Beogradu.

U kući preko puta sa širokim osmijehom dočekuje nas baka Mara Milin. Iako joj je 85 ljeta, sjeća se svega kao da je juče bilo.
 
- Srce mi je puno što je Prle postao patrijarh. Bio je jako dobro dijete. I ko i sva djeca, po cio dan su bili ovdje na ulici, igrali fudbala. Dvojica mojih, pa Prle i brat mu Srđan, pa dole dvojica.... Ma bilo ih je gomila. Pa malo, malo pa mi razbiju prozor. Al’ neće niko da kaže ko je - uvijek govore: „Mi smo.“ A ja skinem prozor, a oni svi pomalo i kupe staklo - Mara će.
 
Perići su, veli, ko i svi tu teško radili i mučili se.
 
- Majka mu je išla u nadnicu, na tuđu zemlju, a otac bio u zadruzi. Bili smo svi siromašni. Ali divna mu je žena bila majka. Ranije je šetala ovuda, sad je ne viđam. Ne izlazi. Ima i Željku, koja ima petoro djece, a Srđan, koji je sveštenik u Somboru, ima kol’ko ‘oćeš. Kolima ne dolaze, pun kombi ih izađe. Jednom mi je Radojka rekla da je Prle zarekao brata i sestru da rode djece i za njega jer je monah. Da oni imaju unučića na broj kao da je od troje djece - priča baka Mara.

U komšiluku je Savka Gatarić (75), koja, kao i cio Čurug, ima samo riječi hvale za njihovog Prleta.
 
- Dijete za primjer. Dobra su sva Radojkina djeca. On ode u monahe, a Srđan posta pop - osmoro djece izrodi. I Željka petoro - veli Savka.
 
I zaista, Srđan ima pet sinova i tri ćerke, dok Željka izrodi tri sina i dvije ćerke. Na biciklu prolazi Radomir Vasić, veli, dvije godine je mlađi od patrijarha: - Onako kuštrav, lijep dječko, Prle je bio vrlo inteligentan, odličan đak. Družili smo se svi tu u ulici, a i on je bio jedan od popularnijih u školi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )