FOTO: nezavisne.com

Demohrišćani Angele Merkel pretrpjeli su dva teška izborna poraza u Njemačkoj, a njemački mediji već ozbiljno računaju s mogućnošću da na septembarskim opštim izborima na saveznom nivou može doći do promjene vlasti.

Uprkos toj mogućnosti, međutim, stručnjaci i analitičari se slažu u ocjeni da ne treba očekivati značajnu promjenu kursa njemačke politike prema BiH i zapadnom Balkanu, čak i ako bi do promjene vlasti u septembru i došlo.
 
Tanja Topić, naučna saradnica Fondacije "Fridrih Ebert", koja dobro poznaje njemačku političku scenu, za "Nezavisne" prvo kaže da ne očekuje promjenu njemačkog kursa u BiH ni kad je u pitanju eventualni izbor Kristijana Šmita, političara sestrinske demohrišćanske stranke Angele Merkel CSU, kao mogućeg novog visokog predstavnika u BiH.
 
"Svakako bi izbor novog visokog predstavnika trebalo da bude završen daleko prije izbora, a u Njemačkoj postoji konsenzus o posvećenosti BiH", smatra ona.
 
Ni Sven Petke, šef Kancelarije Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH ne očekuje promjenu njemačke politike prema BiH. Oboje uzrok poraza CDU vide u situaciji oko kovida, kao i zbog velike afere nabavke zaštitnih maski u koju su umiješani pojedini političari iz CDU.
 
"Afere s maskama su sasvim sigurno uticale na izborni rezultat CDU na proteklim pokrajinskim izborima. I ne samo to, glasači su ovoj stranci fakturisali i zastoje u vakcinisanju i to što je Njemačka od prvobitnog zamaha i dobrih rezultata u borbi s pandemijom pokazala slabosti nesvojstvene ovoj moćnoj i dobro organizovanoj državi", smatra Topićeva.
 
Dodala je da bi oslanjanje na EU i zajedničku nabavku vakcina mogla upravo mnogo koštati CDU.
 
"Svakako će ovaj trend nenaklonosti stranci Angele Merkel imati posljedica i na septembarskim izborima, a u kojoj mjeri - to ćemo vidjeti", rekla je Topićeva.
 
Petke smatra da Zeleni i SPD primarno mogu zahvaliti ličnim uspjesima popularnih premijera u dvije savezne države u kojima su izbori održani.
 
"Izborne kampanje u doba korona virusa teške su protiv popularnih političara. Nepristojno i besramno ponašanje članova Bundestaga ispred stranke CDU je, naravno, imalo negativan uticaj na rezultat. Rezultati pokazuju da se CDU i CSU moraju svim silama pripremiti za parlamentarne izbore za Bundestag u septembru", rekao je on za "Nezavisne".
 
Izbori su bili održani u dvije njemačke savezne države Baden-Virtemberg i Rajnland-Falc. U prvoj je izbore osvojila partija Zelenih sa 32,6 odsto glasova, dok je CDU osvojila 24,1 odsto. U drugoj, pobjednik je demohrišćanski SPD 36,2 odsto, a CDU je osvojila samo 26,8 odsto glasova.
 
Njemačku je potresla afera u kojoj su dvojica poslanika CDU/CSU iskoristila svoje političke veze da za firme s kojima su povezani nabave zaštitne maske uz proviziju koju su dobili nakon obavljene isporuke. Nakon što se saznalo za aferu, u Njemačkoj je izbio veliki skandal, koji je uticao na izborni rezultat.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )