FOTO: Pixabay

BEOGRAD - Predsjednik Udruženja za javno zdravlje Srbije Dragoslav Popović izjavio je da trenutno ne postoji nijedna vakcina protiv virusa korona koja je spremna za komercijalnu distribuciju, te da će 18. septembra biti poznate zemlje i količine kojim raspolažu.

Popović je rekao da osnovana zajednička Svjetska zdravstvena "Gavi-Gejts fondacija" ima zadatak da obezbijedi nabavku kvalitetnih i bezbjednih vakcina za sve zemlje, kao i da pomogne siromašnim državama.

"Srbija je poslala pismo o namerama i 15. septembra se potpisuje finalni papir, a već 18. septembra u Kopenhagenu će se znati koje zemlje i kojim količinama vakcina će moći da raspolažu", rekao je Popović za televiziju N1.

Govoreći o ruskoj vakcini protiv virusa korona, Popović, koji je konsultant Unicefa i Svjetske banke, rekao je da sve informacije pokazuju da je riječ o dobroj vakcini.

"Ali, ona jednostavno nema `pasoš` da bi mogla da bude distribuirana u druge zemlje sveta", napomenuo je Popović.

On je naveo da bi prihvatio da se na njemu testira kineska vakcina jer, kako je ukazao, nije riječ o eksperimentu, već o vakcini koja je prošla četiri od pet faza ispitivanja.

Popović je naglasio da u Srbiju može da uđe samo dobra vakcina koja ima i bezbjednost i kvalitet.

On je napomenuo da su mnoge države krenule u razvijanje vakcine, te da je to ogroman izazov za industriju i razvojne institute.

"Nikad se nije desilo da je zadatak da se razvije potpuno nova vakcina i da se napravi u tolikom broju doza da se pokrije celi svet", ističe Popović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )