FOTO: null

Svjetski trend trgovanja digitalnim novcem sve je popularniji i kod nas, što potvrđuju i podaci iz jedine kriptomjenjačnice u Srpskoj i BiH koja broji oko 3.000 registrovanih korisnika i ovih dana bilježi rast prometa za oko 400 odsto u odnosu na novembar prošle godine.


Izvršni direktor firme “Digital Assent Menagement” poznate po brendu “Balkan Crypto Exchanfe” (BCX) Boris Majstorović rekao je za “Glas Srpske” da su mjenjačnica i aplikacija putem koje sve funkcioniše počele sa radom prije dvije godine, te da posljednjih mjeseci bilježi eksponencijalni rast broja novih korisnika. Razlog tome, objašnjava Majstorović, je uvođenje novih usluga na njihovoj platformi, ali i rast cijena digitalne imovine ili kriptovaluta. U ponudi imaju šest kriptovaluta i to Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Monero i Zcash, a planiraju da uskoro uvedu i dvije nove kriptovalute.

- U svijetu, a samim tim i na našoj mjenjačnici definitivno najpopularnije dvije kriptovalute su Bitcoin i Ethereum i one čine 83 odsto tržišne kapitalizacije cijelog kriptotržišta. U posljednje vrijeme na našoj aplikaciji nešto više se trguje Ethereumom zbog toga što veliki broj stanovnika BiH rudari taj koin pa onda s vremena na vrijeme žele da ga unovče u konvertibilnu marku kako bi realizovali svoj profit ili kako bi došli do novca za plaćanje troškova struje i održavanja mašina kojima rudare - istakao je Majstorović.

Naglasio je da ovih dana imaju povećan obim prometa trgovine kriptovalutama i značajno povećan broj korisnika. Majstorović ističe da svako ko želi da trguje kriptovalutama na internet stranici BCX-a može pronaći više informacija o kriptosvijetu i digitalnoj imovini.

- U principu, novi korisnik treba da se registruje, verifikuje i kreira digitalne novčanike sa kojima želi da trguje, napravi depozit u aplikaciji te uplati novac po instrukcijama koje dobije - pojasnio je on.

Ekonomisti smatraju da su rastu popularnosti trenda trgovanja digitalnim novcem u Srpskoj doprinijele informacije o vrtoglavom rastu vrijednosti pojedinih kriptovaluta.

- S obzirom na nedostatak prilika za neka alternativna ulaganja i veliki rizik za pokretanje biznisa u vrijeme pandemije, a uz veoma niske kamate na štednju, građani u trgovanju kriptovalutama očigledno vide mogućnost za brzo ostvarenje zarade - rekao je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac.

Dodao je da postoje projekcije da će vrijednost digitalnih valuta i dalje rasti, ali da je potrebno biti oprezan, jer isto tako može da dođe i do pada.

- Oni koji ulažu u kriptovalute treba da to rade oprezno i vode računa da ne ulože sve što imaju kako sutra ne bi ostali bez ičega - rekao je Grabovac.

Zarada

Boris Majstorović je rekao da je teško reći nakon koliko vremena klijenti imaju zaradu od neke kriptovalute i dodao da se ponekad u toku dana može ostvariti ogromna zarada.

- Primjera radi, 13. marta prošle godine, kada je “kovid 19” pandemija uzela maha u cijelom svijetu, jedan Bitcoin je tog dana u jednom trenutku vrijedio samo 3.550 dolara, a danas ima vrijednost od oko 36.000 dolara. Korisnik koji je uzeo jedan Bitcoin 13. marta i danas ga prodao ostvario je zaradu od 914 odsto - pojasnio je Majstorović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )