FOTO: m.pogled.ba

Ni treći upisni rok na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj nije značajnije popravio situaciju, kada je riječ o broju upisanih brucoša, a pojedinim fakultetima na ruku ne ide ni to što su mnogi kandidati, nakon položenog prijemnog ispita, podigli dokumenta i otišli u inostranstvo.

Sudeći prema podacima sa fakulteta, amfiteatri će danas, kada počinje nastava na svim visokoškolskim ustanovama, ostati poluprazni, jer je posljednji voz za dobijanje indeksa u ovom mjesecu uhvatio mizeran broj svršenih srednjoškolaca.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Blanuša kaže za “Glas Srpske” da je nakon tri upisna roka na tom fakultetu ostalo 30 slobodnih mjesta.

- Upisali smo ukupno 160 brucoša, od toga 90 na studijski program računarstvo i informatika, koji je u potpunosti popunjen. U trećem upisnom roku upisano je svega pet brucoša - rekao je Blanuša i dodao da su se mnogi kandidati ispisali sa fakulteta, nakon što su položili prijemni ispit u prvom upisnom roku i otišli mahom u Austriju, gdje im priznaju taj kvalifikacioni ispit.

Ništa bolje nije prošao ni Rudarski fakultet u Prijedoru, koji je u tri upisna roka upisao svega 16 studenata.

- Bilo je 18 brucoša, ali se dvoje već ispisalo sa fakulteta. U odnosu na upisne kvote jedan studijski program nije pokriven i nastavu ćemo organizovati samo na studijskom programu rudarstvo - rekao je dekan tog fakulteta Vladimir Malbašić.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić kaže da su u trećem roku ponudili 63 mjesta, ali su se prijavila svega dva kandidata i to za studijski program prostorno planiranje.

- Ukupno smo upisali 150 brucoša. Nismo nezadovoljni, ali sigurno da je moglo biti bolje. Opšti smjer informatike je u potpunosti popunjen, bilo je čak više zahtjeva nego što smo ponudili mjesta - rekao je Trbić i dodao da sa početkom nove akademske godine počinju sa promocijom fakulteta, te će se dodatno zalagati za otvaranje master studija na svim smjerovima.

Upisnim kvotama Univerzitet u Istočnom Sarajevu planirao je upis 2.129 brucoša, a rektor Stevo Pašalić kaže za “Glas Srpske” da su ukupno upisana 1.143 brucoša.

- Broj upisanih brucoša je za oko pet odsto manji u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Svi fakulteti, izuzev Medicinskog, gdje su mjesta odavno popunjena, sproveli su i treći upisni rok, na kojem se upisao neznatan broj studenata, ali nismo mnogo ni očekivali - istakao je Pašalić i dodao da je najmanje brucoša upisano na studijskom programu filozofija na Filozofskom fakultetu.

Pašalić je istakao da je u toku analiza na Univerzitetu, da se vidi gdje su neophodne promjene i na koji način se može poboljšati situacija u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Promocija
Branko Blanuša ističe da je potrebno promijeniti dosadašnju praksu da se fakulteti promovišu u srednjim školama tek u martu i aprilu.

- Mnogi srednjoškolci tada već znaju gdje će upisati, pa bi promociju trebalo početi već sada. Neophodno je usko sarađivati sa školama, organizovati dane otvorenih vrata na fakultetima i približiti studijske programe srednjoškolcima - rekao je Blanuša.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )