FOTO: InfoBijeljina

Pakovanje „čipsa” namijenjeno poljskom tržištu izgleda identično onom koji se prodaje njemačkim kupcima. Međutim, u kesici za Poljsku ima 25 grama manje proizvoda, „čips” je pržen u palminom ulju i značajno je masniji. Njemački je pripremljen u kvalitetnijem suncokretovom ulju i nema pojačivače ukusa već prirodne začine, za razliku od onog koji je namijenjen istočnom bloku.

Ovo je samo jedan primjer od 100 proizvoda uporednog testiranja na poljskom tržištu, koje je juče objavljeno u Evropskom parlamentu i koje iznova pokreće pitanje različitog kvaliteta proizvoda unutar EU. Ali, takođe potvrđuje da i pored dvogodišnjeg pritiska javnosti, da se zaustavi ova praksa, multinacionalne kompanije ne namjeravaju da odustanu od dvostrukih aršina i profita.

Značajne razlike primijećene su kod 12 proizvoda kupljenih u Njemačkoj i Poljskoj. Recimo, „nes” kafa klasik bila je jača na njemačkom tržištu, dok su „haribo” bombone, koje se prodaju u Poljskoj, najčešće od jabuke ili limuna, a u Njemačkoj od jagode i ananasa.

Takođe, „milka” čokolada za Poljake imala je manje kikirikija, a ledeni čaj „lipton” od breskve sadržao je manje ekstrakta čaja, šećer, fruktozu i druge zaslađivaće. Njemačkom, kvalitetnijem, dodat je samo šećer. Sir, deklarisan kao prirodni, u Njemačkoj je bio zaista takav, dok je isti proizvod u Poljskoj imao i vještačke sastojke. Jedan od rijetkih proizvoda koji je u Poljskoj bio boljeg kvaliteta je čokolada „milka” sa keksom „oreo”.

Istraživanje je pokazalo da ne samo da potrošači u Poljskoj kupuju nekvalitetnije proizvode nego njihovi susjedi, već su i količine koje dobijaju, uglavnom po istoj cijeni, manje. Tako je jedna vrsta čokoladnog keksa za poljsko tržište bila upakovana u veću kutiju nego u Njemačkoj, ali je sadržala 25 grama manje proizvoda.  Primijećeno je i da se potrošačima iz zapadne Evrope nude proizvodi sa manje soli, dok u istočnu Evropu stiže hrana sa više šećera i masnoće. Na primjer, sir „filadelfija” za Poljake proizveden je od mlijeka, pavlake i mliječnih proteina a u Njemačkoj od surutke. Poljsko pakovanje teži 125 grama, a ovo drugo bilo je 50 grama teže.

Na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača juče se moglo čuti da je pod hitno potrebno promijeniti Direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabraniti plasman proizvoda dvostrukog kvaliteta.

Interesantni su i drugi podaci iz studije koji pokazuju da je građanima Poljske prije nekoliko godina cijena bila glavni faktor prilikom odabira proizvoda, dok sada polovina njih tvrdi da su spremni da plate više za kvalitetniji proizvod.

– Ipak, oni nemaju čvrst stav o kvalitetu prehrambenih proizvoda – 71 odsto ispitanika tvrdi da nikada nisu kupili proizvod istog brenda u svojoj zemlji i inostranstvu. Njih 86 odsto čak nikada nije ni čulo za pojam dvostrukog kvaliteta hrane – navode u poljskoj Kancelariji za konkurenciju i zaštitu potrošača. Samo jedan od tri ispitanika vjeruje da se kvalitet hrane razlikuje, a većina je ubjeđena da, ako neki proizvod izgleda isto, i sastojci moraju biti isti.

Biljana Borzan, hrvatska evroparlamentarka i članica Odbora za zaštitu potrošača, koja je juče predstavila rezultate poljske studije, rekla je da oni potvrđuju da se ovakvo ponašanje proizvođača mora zabraniti zakonom.

– Tako bismo poslali poruku da Evropa ne dijeli svoje građane na istočne i zapadne – kaže Borzanova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )