FOTO: Nezavisne

Evropska unija nastoji da iskoristi zamah oko referenduma u Makedoniji i razreši i druge opasne sporove u regionu, kao što je zamrznuti konflikt Beograda i Prištine, piše danas Politico.

Uoči referenduma o imenu Makedonije koji se sutra održava u toj zemlji, briselski portal navodi da se zapadni lideri nadaju da će tim referendumom Makedonija "biti vraćena u svoju orbitu, a napori Rusije da ostvari uticaj u regionu - osujetiti".

Navodi se da će građani Makedonije sutra odlučivati da li bi njihova zemlja trebalo da promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, čime bi dugogodišnji spor sa Grčkom bio okončan, a time i oslobođen put ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Zapadni lideri su, kako se dodaje, masovno intervenisali u kampanji za ovaj referendum, a njemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi visoki zvaničnici dolazili su u zemlju da izraze podršku promjeni imena.

Kako sajt navodi, u središtu pažnje se prošle nedjelje našla i navijačka grupa Komiti koju čine najradikalniji navijači poznati kao ultrasi, kada su izneli transparent upućen makedonskoj vladi povodom referenduma sa natpisom "Ime je naš identitet".

U prvim redovima borbe protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije nalaze se nacionalistiočki nastrojeni navijači i iz Grčke i iz Makedonije, napominje se i dodaje da je još intrigantnije to što postoje optužbe da neke ultrase koji navijaju za FK Vardar, finansira vlasnik grčkog kluba PAOK, Rus, Ivan Savidis.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )