FOTO: pixabay

Zbog straha od takozvanog britanskog soja u nekim zemljama uvedeno je pravilo da svi nose FFP2 maske.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poslala je jasnu poruku da su platnene maske jednako efikasne i kod novog soja virusa korona.

– Nehirurške platnene maske mogu da koriste sve osobe mlađe od 60 godina koje nemaju nikakvih zdravstvenih problema. I kod novih sojeva korona virusa koji su zarazniji nemamo naznake da se način prenosa promijenio – izjavila je Marija van Kerkov, epidemiolog iz SZO.

Ona preporučuje da medicinske maske nastave da nose svi zdravstveni radnici, osobe koje se osjećaju loše i čekaju rezultate testa na virus korona ili već imaju pozitivne rezultate, kao i osobe koje brinu o nekome ko je suspektan na ovu virusnu infekciju, prenose Novosti.

Takođe, medicinske maske bi, smatra Van Krekov, trebalo da nose i osobe starije od 60 godina, posebno ako imaju neko hronično oboljenje koje ih čini ranjivijim na infekciju, a zbog sprječavanja većeg rizika od ozbiljnih bolesti.

Ona, međutim, podsjeća da bi svaka platnena maska trebalo da bude troslojna kako bi zaštita bila adekvatna.

U strahu od širenja novog soja virusa korona koji je zarazniji Austrija i Nemačka nedavno su uvele obavezno nošenje upravo FFP2 maski, jer su efikasne više od 90 odsto.

– Iz podataka koje smo do sada prikupili iz zemalja u kojima je registrovan novi soj korona virusa, nema promjene u načinima prenosa. Ukoliko budemo dobili drugačije podatke, svakako ćemo revidirati preporuku o maskama. Svaka zemlja ima pravo da donese odluku o maskama onako kako joj odgovara – zaključila je Marija van Krekov.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )