FOTO: insajder

U Sabornoj crkvi u Beogradu u 9 časova počela je svečana ceremonija ustoličenja novoizabranog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog Porfirija.

Ispred Saborne crkve u toku su pripreme za današnju ceremoniju, zvanice pokalo pristižu, crkveni zvaničnici, kao i predstavnici vlasti.
 
Današnje svečano ustoličenje će početi liturgijom, posle koje će u tron poglavara SPC novog patrijarha uvesti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je predsedavao Sinodom do izbora novog patrijarha, i episkop sremski Vasilije, koji je vodio Izborni sabor juče u kripti Hrama Svetog Save.
 
Poslije ustoličenja u Sabornoj crkvi, ustoličenje 46. patrijarha obaviće se i u Pećkoj patrijaršiji na jesen, u septembru ili oktobru, piše Blic.

Izborni sabor SPC održan je juče u kripti Hrama Svetog Save, a eparhijske i vikarne vladike, tajnim glasanjem izabrali su trojicu vladika čija su se imena potom našla u apostolskom žrebu.

Koverte sa imenima trojice kandidata za novog patrijarha bile su stavljene među stranice jevanđelja, odakle je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao monah Matej iz manastira Sisojevac. Njegova ruka dovela je na tron novog patrijarha SPC, 46. po redu, dojučerašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.
 
Pored Porfirija, kadidati za novog poglavara su, prema željama eparhijskih i vikarnih vladika sa pravom glasa, bili i Irinej Bački (74) i episkop banjalučki Jefrem (76), ali apostolskim žrebom je odlučeno da to bude najmlađi od njih, dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (59).
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )