FOTO: InfoBijeljina

Po bezbjednosti djece BiH se nalazi na 38. mjestu na listi od 176 zemalja, saopštila je danas organizacija "Save the children".

Globalna lista je sastavljena prema Indeksu prekinutog djetinjstva, i na njoj se iz zemalja regiona nalaze i Slovenija na trećem, Hrvatska na 29., Srbija na 46., Crna Gora na 50., Albanija na 61. i Sjeverna Makedonija na 69. mjestu, piše u najnovijem izveštaju te organizacije.

Lista se sastavlja na osnovu Indeksa prekinutog djetinjstva, koji govori o tome koliko je djetinjstvo u određenoj zajednici ugroženo usljed faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dječiji rad, brakovi maloljetnika, maloljetničke trudnoće i ekstremno nasilje.

Na vrhu liste nalazi se Singapur, kao zemlja koja najbolje brine o djeci, a među prvih deset država nalaze se osam zapadnoevropskih zemalja i Južna Koreja.

Centralnoafrička Republika najlošije je pozicionirana, a prethode joj, na dnu liste, Nigerija i Čad.

Kako se navodi, globalni izveštaj o djeci objavljuje se uoči obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, 1. juna i on poredi položaj djece u zemljama širom svijeta u odnosu na 2000. godinu.

Prema izvještaju, jednom od četiri djeteta u svijetu i dalje je uskraćeno sigurno i srećno djetinjstvo, a dejca koja žive na područjima zahvaćenim konfliktima ili koja su bila prisiljena da napustei svoje domove zbog konflikta su među najuskraćenijima.

Izvještaj je pokazao da je prema procjeni u 2000. godini 970 miliona djece ostalo bez djetinjstva usljed događaja koji su mijenjali njihove živote, kao i da je danas taj broj smanjen na 690 miliona - što znači da 280 miliona djece širom svijeta ima bolji život.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )