FOTO: InfoBijeljina

Brojna poskupljenja natjerala su dobojske penzionere da umjesto u vlastiti novčanik ruku zavuku u kasu uzajamne pomoći, koja im je na raspolaganju u Udruženju penzionera.

"Kasu sam koristio i prije ovih poskupljenja, a sada pogotovo, takva je situacija, više je potrebna za plaćanje obaveza. Poskupjele su namirnice, tako da je teži život posebno nas penzionera. A što se tiče penzionera, zna se da mi, ja mislim, jedini plaćamo obaveze redovno. Radije ćemo platiti obaveze, nećemo sebi dozvoliti da ostanemo dužni državi", kaže penzioner Milorad Pijetlović te dodaje da je novac iz kase koristio da bi platio porez i režije.
 
Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera Doboj, navodi da su zahtjevi za sredstva iz kase povećani za 30 procenata
 
"Koliki iznos mogu dići diktiraju njihova penzija i njihov članski ulog koji imaju u kasi. Ima penzionera koji sada bogami mogu i do 5.000 KM da dignu, a otprilike neki prosjek je 1.000 do 2.000 maraka. Korištenje kase je vrlo povoljno, sredstva se koriste bez ikakvih kamata, a rok otplate je na 10 mjeseci. Dobro im dođe upravo sada da nabave ogrev i za ostale potrebe koje imaju da rješavaju", izjavio je Gligorić.
 
"Kasa je jedna vrsta beskamatne štednje", smatra penzioner Rajko Todorović, koji je ranije sredstva koristio tokom izgradnje kuće.
 
"Uvijek se diže ulog 1:3, znači ako je uložio 100 maraka, može da digne 300. Ja sam član kase od osnivanja i koristio sam je godinama. Sada manje koristim, ali imam svoj ulog, redovno ulažem po 50 maraka i smatram da kada mi zatreba mogu da dignem ta sredstva, kada se ukaže iznenadna potreba, što je vrlo važno. I drugi penzioneri vrlo su zadovoljni kasom, jer tu nema kamate, nema ništa, jednostavno štediš za ne daj bože", kaže Todorović te dodaje da su penzioneri novac iz kase uzajamne pomoći dosad najviše koristili za godišnje odmore i nabavku ogreva.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )