FOTO: Srna

Speleološki kompleks pećine Orlovača u Sumbulovcu kod Pala od danas je otvoren za posjete turista, uz pridržavanje epidemioloških mjera, izjavio je Srni stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

 
On je naveo da su posjete pećini planirane do 15. oktobra, od utorka do nedjelje i to u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova, a cijena ulaznice iznosi od dvije do četiri KM.
 
Samardžić je rekao da će svi građani koji budu došli danas da posjete pećinu imati besplatan obilazak, a zbog ograničenog broja turista na javnim mjestima potrebna je najava većih grupa.
 
On kaže da će članovi Speleološko-ekološkog društva “Orlovača” biti vodiči, da se ne bi stvarala gužva, s obzirom na dozvoljen broj ljudi na jednom mjestu.
 
Samardžić je naglasio da će posjetioci moći da koriste i stazu zdravlja, dužine pet kilometara, koja vodi do vidikovca, na vrhu pećine.
 
Prema njegovim riječima, urađen je i novi sajt kompleksa na kojem turisti mogu da se prijave za posjete, zbog ograničenog broja ulazaka u pećine Orlovača i Izvor Mokranjske Miljacke, a postavljen je i video-nadzor.
 
“Pripremili smo dodatne sadržaje, kao što je suvenirnica koja se nalazi u kućici gdje je vodička služba i Muzej pećine Orlovača”, navodi Samardžić.
 
Načelnik opštine Pale Boško Jugović ističe da je pećina Orlovača biser paljanskog turizma, te da lokalna zajednica podržava sve projekte kojima se obogaćuje turistička ponuda ove opštine.
 
“Ove godine finansiraćemo rekonstrukciju pristupnog puta za pećinu Orlovača, kao i javnu rasvjetu u naselju Sumbulovac”, naveo je on.
 
On je dodao da će u toku iduće godine biti planirana nova sredstva, kako bi, zajedno sa drugim sadržajima, upotpunili turističku ponudu opštine Pale.
 
“Naš cilj je da zaokružimo ponudu ovog kompleksa i da stvorimo uslove za nesmetano odvijanje posjeta ovim turističkim sadržajima”, rekao je Jugović.
 
Direktor Turističke organizacije “Jahorina” grada Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je Srni da je pećina Orlovača prepoznatljiv i jako značajan biser koji dopunjava i ukrašava njihovu ljetnu turističku ponudu.
 
“Naša turistička ponuda je svakim danom sadržajnija sa mnogo avanturističkih sadržaja na Trebeviću i Romaniji, a sigurno će i Orlovača biti centar zbivanja uprkos virusu korona. Sa sadržajima će i grad Istočno Sarajevo biti u centru interesovanja”, navodi Tošić.
 
Pećina Orlovača duga je 560 metara, a sa svojim stalaktitima, stalagmitima i haktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )