FOTO: mondo

BEOGRAD - U Beogradu je služen moleban povodom pravoslavne Nove godine i održan molitveni skup podrške stradalnom srpskom narodu sa kojeg je NJegova svetost patrijarh Irinej pozvao vlast u Crnoj Gori da se urazumi i odustane od otimanja svetinja Božijih i crkvene imovine.

On je rekao da se okupljeni sa ovog svetog mjesta mole Gospodu da osvijetli razum i srca onih onih koji odlučuju u Crnoj Gori da ne čine ono što, ne samo narodu, nego ni Bogu nije milo ni drago, te da ostave na miru svetinje Božije, da se narod smiri.

"Narod se neće smiriti dok ne odustanu od svojih namera. A nadamo se da Sveti Vasilije i drugi sveti ugodnici Božiji neće dopustiti da zlo nadvlada i pobedi u tom narodu. Zato neka Gospod usliši molitve naše", poručio je patrijarh srpski sa sinoćnjeg skupa.

On je rekao da se nada da će progovoriti "njihova uspavana savjest da odustanu od svojih namjera i od onoga što će na sebe navući prokletstvo za svagda".

"Sa ovog svetog mesta upućujemo molbe svima koji odlučuju - da se ostave svetinja Božijih, crkvenog imanja, jer one ne služe samo predstavnicima crkava, nego celom narodu svome. One su darovane domu Božijem i moraju da ostanu za svagda onima kojima su darovana", rekao je patrijarh Irinej.

NJegova svetost je naglasio da su se posebno sabrali da se pomole Gospodu zbog onoga što se dešava u bratskoj i svetoj Crnoj Gori, jer ono što Srbi doživljavaju i što im se sprema, jeste ono što nikada nisu doživjeli.

Patrijarh srpski kaže da su bezbožnici digli ruke na svetinje Gospodnje, imovinu svetinja Gospodnjih, da je uzmu i potroše kao što su potrošili ono što su sami naslijedili.

"Ono što vidimo i čujemo braćo i sestre da se dešava u našoj bratskoj Crnoj Gori, to se nikada u istoriji našoj, a verujem i u svetskoj nije dešavalo - hoće da nam oduzmu svetinje i to oni koji sa svetinjama ništa zajedničko nemaju", upozorio je patrijarh srpski.

Hoće da otmu, kaže patrijarh, imovinu koju crkva ima ne od juče ili prekjuče, nego stotinama godina.

"Nažalost, to što oni spremaju, to nisu radili ni Turci, ni oni drugi koji su bili slični Turcima koje smo doživeli kao takve", rekao je patrijarh srpski.

Prema njegovim riječima, ovo čine oni koji su jednim dijelom kršteni, a većina ih je i nekrštenih.

On je istakao da je cijeli hrišćanski pravoslavni svijet osudio ovo što se dešava u Crnoj Gori, kao i sve pravoslavne crkve.

"Ali oni kao da ušiju nemaju, niti očiju da vide da je narod spreman da brani svoje svetinje i to ne samo rečima, nego i životima svojim", rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da ovo zlo koje je prisutno u Crnoj Gori ima i jedno dobro, jer je probudilo Crnu Goru i vjeru u Crnogorcima i to je ono što raduje.

Patrijarh srpski je izrazio nadu da će tokom ove godine Hram Svetog Save biti osveštan i tako ispunjena želja srpskog naroda da podigne veličanstven hram zahvalnosti ocu Srpske crkve i naroda.

Patrijarh srpski je rekao da je protekla godina bila puna iskušenja, kako za srpski, tako i za sve narode u svijetu i da se zato moli Gospodu da blagoslovi vrijeme koje je ispred da bude godina milosti Božije i da nas Gospod oslobodi i drugih nevolja koje prijete srpskom i drugim narodima.

"Molitva sabranih i mnogih ima veliku moć pred licem Božijim, da se molimo Gospodu da blagoslovi godinu koja dolazi, a mi da blagoslovimo grobove onih koji su živeli i kolevke dečije, odnosno onih koji počinju život", rekao je patrijarh Irinej.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )