FOTO: Nezavisne

"Srećan badnjak i Badnji dan, hristoljubivi narode. Okupili smo se da jednim srcem i jednom dušom proslavimo najveći hrišćanski praznik", poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej vjernicima ispred Hrama Svetog Save, gdje je danas zapaljen badnjak. Patrijarh služi i svečano bdenje u kripti Hrama.

Brojni Beograđani i njihovi gosti došli su pred Hram i prije 16 sati, kada je bilo zakazano paljenje badnjaka, a Krušedolska ulica zatvorena je za saobraćaj. Među okupljenima ima i mnogo porodica sa djecom koja nose grančice badnjaka, a badnjake na platou nude i ulični prodavci.

“Dolazimo svake godine. Dovodimo i decu, želimo da znaju šta je tradicija i kako je treba poštovati. Ovo je divan događaj, veoma značajan za našu porodicu”, kaže Jasmina iz Beograda.

Paljenju badnjaka prisustvuju i ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, kao i nekoliko visokih oficira Vojske Srbije.

Patrijarh je danas služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi, a sutra će, na Božić, od devet sati služiti liturgiju u kripti Hrama Svetog Save.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )