FOTO: null

Iako je skoro nemački pasoš bio broj jedan, jer je sa njim moguće ući u veliki broj zemalja bez vize, to više nije slučaj.

Sajt Pasport Indeks, koji rangira zemlje po tome u koliko drugih država vlasnici određenog pasoša mogu bez vize, napravio je novu listu. Prvo mesto dijele pasoši Јužne Koreje i Singapura jer je građanima sada dozvoljen ulazak u 162 zemlje bez vize.

Na drugom mjestu su pasoši Njemačke i Јapana, jer njihovi građani bez vize mogu da uđu u 161 zemlju. Treće mjesto dijele vlasnici švedskog, finskog, italijanskog, danskog i španskog pasoša, koji bez viza mogu u čak 160 zemalja. Na četvrtom mjestu su vlasnici pasoša Ujedinjenog kraljevstva, Luksemburga, Norveške, Holandije, Austrije i Portugala koji samo uz putnu ispravu, bez vize mogu na 159 destinacija.

Pasoš Srbije nalazi se na 37. mestu sa slobodnim ulazom u 116 zemlja, što je ispod mađarskog (9. mjesto), slovenačkog (10. mejsto), rumunskog (14. mjesto), bugarskog (14. mesto) i hrvatskog (15. mjesto). Ispod Srbije, nalazi se Makedonija, sa čijem pasošem građani mogu da uđu u 112 zemalja, bez viza. Sa crnogorskim pasošem bez vize moguće je ući u 108 zemalja, tako da se ovaj pasoš po svojoj "moći" nalazi na 42. mjestu.

Tri mjesta ispod njega, na skali "najmoćnijih", nalazi se pasoš Bosne i Hercegovine.

Posljednja četiri rangirana pasoša su sirijski, pakistanski, irački i avganistanski. Na samom dnu ove ljestvice nalazi se avganistanski pasoš, a njegovi vlasnici, bez vize mogu da uđu u svega 26 država na svijetu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )