FOTO: Nezavisne

​Toni Musulin (48), državljanin Francuske srpskohrvatskog porjekla, koji se "proslavio" krađom 11,6 miliona evra u Lionu 2009. godine, ponovo je uhapšen u Londonu kada je pokušao da promijeni 50.000 evra za funte.

Musulin je u utorak došao u mjenjačnicu i donio 50.000 evra koje je želio da razmijeni, a prije toga je već razmijenio 4.500 evra. Rekao je da će se vratiti sa još 84.000 evra, što je privuklo pažnju zaposlenih u mjenjačnici. Pozvali su policiju i on je uhapšen, prenosi Blic.

Međutim, kako pišu francuski mediji, poslije dva dana ipak je pušten.

Kako navode, Musulin je ogromnu svotu novca koju je imao kod sebe opravdao prodajom "ferarija". Francuski istražioci sumnjaju da je novac, koji je Musulin pokušao da razmijeni u Londonu, zapravo dio ukradenih miliona koje je ukrao u Lionu.

"Policija je poslije krađe pronašla devet miliona, ali je 2,6 miliona nedostajalo. Ta suma nikada nije pronađena", kažu izvori i dodaju da je on po izlasku iz zatvora često motorom putovao za Srbiju.

"Ne isključuje se ni mogućnost da je kradljivac 2,6 miliona evra sklonio u Srbiji ili uložio u neki biznis u svojoj domovini. Naime, Tonijev otac je Hrvat, a majka mu je Srpkinja", pišu francuski mediji.

Režirao "isplativ zločin"
Filmska pljačka koja se naširoko i danas prepričava dogodila se 2009. godine. Za volanom blindiranog kamiona za prevoz novca koji pripada Banci Francuska, svoj uobičajeni radni dan odrađivao je upravo "iskusni vozač sa desetogodišnjim iskustvom", Toni Musulin.

Da se, ipak, dešava nešto nesvakidašnje, bilo je jasno kada je Musulin dao gas i odjurio u nepoznatom pravcu kamionom u kom se nalazilo 11,6 miliona evra.

Tri sata kasnije, kamion u kom je bio novac pronađen je, ali je bio prazan!

Nekoliko dana kasnije, nakon opsežne potrage za lopovom ali i novcem, pronađena je garaža iznajmljena na lažno ime. Da je garaža trebalo da posluži za skladištenje novca, istražiocima je bilo jasno kada su ugledali duple zidove, a novac razbacan na sve strane bio je dokaz da Musulin nije stigao da sve spakuje kako je planirao.

Međutim, iako su pomislili da su mu ušli u trag, ispostavilo se da se na tom mjestu nalazi suma od 9,1 miliona evra. Šta se dogodilo sa razlikom od nešto više od dva miliona, po svemu sudeći, znaće samo Musulin.

Uslijedili su dani traganja za bjeguncem, a čak je i Interpol raspisao međunarodnu pojternicu u više od 150 zemalja. Češljanje Francuske ali i drugih evropskih država nije dalo nikakve rezultate. Niko nije znao šta se desilo sa do tada uzornim vozačem koji je jednog dana samo odlučio da doda gas i odjuri na onu stranu zakona.

Sve dok se jedanaestog dana od pljačke Musulin nije pojavio u policijskoj stanici u Maroku. Predao se jer, kako je kasnije objasnio, nije planirao dovjeka da bježi, a glavni cilj njegove akcije bio je da naškodi firmi u kojoj radi jer nije bio zadovoljan uslovima rada.

Novac ga, rekao je, nije zanimao.

Upitan da objasni gde se onda nalazi razlika koja nedostaje, kazao je da su neke novčanice ispadale u transportu, dok je prenosio novac.

Pet godina zatvora i dvadeset ponuda za brak

Toni Musulin osuđen je zatim na tri godine zatvora. Na ruku mu je išlo to što u pljački niko nije povrijeđen. Jasno je bilo već tada da je Musulin dobro proučio francuske zakone. U jesen iste godine kada mu je izrečena presuda, u apelacionom postupku dobio je još dvije godine zatvora zbog lažne prijave krađe njegovog "ferarija".

Zatvorske dane provodio je učeći engleski jezik i baveći se sportom. Zanimljivo je da je njegova popularnost dosegla te granice da su mnogi nosili majice sa njegovim likom, reperi su ga spominjali u pjesmama, snimljen je film po njegovoj priči, a tokom boravka iza rešetaka dobio je čak dvadesetak ponuda za brak.

Ipak, ostaje misterija na koji način će Musulin iskoristiti novac koji je "zaradio" svojim paklenim planom jer su sve novčanice obeležene, kao i to gdje je sakrio novac. Tamošnji istražioci posumnjali su da bi to mogli biti Srbija ili Hrvatska upravo zbog korena koje ima ovdje.

Inače, Musulin je rođen 1970. godine , govore podaci objavljeni na njegovoj stranici Vikipedije. Njegov otac Vinko je u Francusku otišao još kao mlad, sa 22 godine, a tamo je radio kao električar. I Toni je, kao mlad, pokazivao intresovanje za elektroniku i automobile, ali ga je po svemu sudeći njegov put odveo na neku drugu stranu.

Ispraznio račune u banci i nestao

Neposredno prije pljačke ispraznio je svoje račune u banci na kojima je imao 137.000 evra, što je bila pozamašna suma za jednog vozača kamiona u banci. Takođe, niko nije mogao da objasni ni odakle vozaču dva "ferarija" u svom vlasništvu, ali je Toni to glat opravdao činjenicom da je želio da otvori agenciju za iznajmljivanje luksuznih automobila.

Da li je Musulin engleski jezik koji je učio u zatvoru u Francuskoj namjeravao da iskoristi u nekom od svojih "poduhvata" u Londonu gdje je ovog puta uhapšen, njegovi vjerni fanovi će vjerovatno saznati u narednom periodu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )