FOTO: InfoBijeljina.com

Pandemija korona virusa smanjila je broj međunarodnih migranata za dva miliona do sredine 2020. godine, zbog zatvaranja granica i zabrane putovanja širom svijeta, što je pad od 27 odsto u odnosu na očekivani rast, navodi se u najnovijem izvještaju Ujedinjenih nacija.

Autori izveštaja ocjenjuju da je takav trend nastavljen i u drugoj polovini prošle godine.

Prema predviđanjima, trebalo je da bude zabilježen rast od sedam do osam miliona između sredine 2019. i sredine 2020. godine.

Međutim, zatvaranje granica i ograničavanje putovanja od marta zbog pandemije korona virusa, značilo je nultu stopu rasta u periodu od četiri mjeseca i smanjenje od dva miliona u odnosu na očekivani broj međunarodnih migranata, rekla je Kler Menozi iz Odjeljenja za ekonomska i društvena pitanja UN, prenosi AP.

Kako je objasnio direktor Odjeljenja za populaciju Džon Vilmot, do avgusta 2020. godine bilo više od 80.000 zabrana putovanja u 219 zemalja i teritorija širom sveta.


Procenjuje se je broj međunarodnih migranata širom svijeta dostigao 281 miliona u 2020. godini što je skoro 90 miliona više nego prije 20 godina.

“Oni čine 3,6 odsto svjetske populacije”, rekao je Vilmot.

Prema izvještaju, Sjedinjene Američke Države ostaju vodeća destinacija sa 51 milionom međunarodnih migranata u 2020. godini, što je 18 odsto od ukupnog broja na svijetu.

Na drugom mjestu je Njemačka sa oko 16 miliona migranata, sljedi Saudijska Arabija sa 13 miliona, potom Rusija sa 12 miliona i Ujedinjeno Kraljevstvo sa devet miliona.

Indija je prva na listi zemalja sa najvećim brojem građana u dijaspori gdje živi 18 miliona Indijaca.

Slijede Meksiko i Rusija sa po 11 miliona građana koji žive u drugim zemljama, Kina sa deset miliona i Sirija sa osam miliona ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )