FOTO: undefined

Osobe s invaliditetom se i ove godine na 3. decembar, Međunarodni dan osoba s invaliditetom, suočavaju sa mnogobrojnim problemima, među kojima su nezaposlenost, ali i diskriminacija, a kako kažu problemi su još izraženiji u vrijeme pandemije.

Tanja Mandić Ðokić, osoba s invaliditetom i sociolog konsultant za prava ovih osoba u Banjaluci, kaže da je njihov položaj u RS i BiH izuzetno loš, ali da ga je pandemija dodatno otežala i unazadila.
 
"Ugroženo je pružanje zdravstvene zaštite svim osobama, a posebno osobama s invaliditetom, onemogućene su usluge personalne asistencije, a da ne kažem da je sve stalo, i ono što smo započeli da radimo u društvu vezano za pristupačnost i druge stvari, jer su sve oči i sva sredstva uprti u pandemiju", kazala je Mandić Ðokićeva.
 
Dodaje da se moraju preduzeti akcije koje će uključiti i osobe s invaliditetom u stvaranju inkluzivnog i održivog svijeta poslije pandemije jer, kako kaže, potpuno je jasno da je postojao svijet i prije, a postojaće i poslije pandemije.
 
Vanja Čolić, aktivistkinja u pokretu osoba s invaliditetom, ističe da je pandemija mnogo uticala na ionako loš položaj osoba s invaliditetom.
 
 "Koliko god da je pogodila kompletno društvo, sigurno je da je 20 odsto više uticala na osobe s invaliditetom", kazala je Čolićeva.
 
Ističe da osobe s invaliditetom zbog zdravstvenog stanja neće da rizikuju da se izlože mogućnosti zaraze, što je uticalo na pregovaračke mogućnosti jer, kako kaže, jako malo sastanaka je organizovano da se unaprijedi njihov položaj.
 
Radovan Ristić, predsjednik Gradskog odbora Udruženja lica s invaliditetom Banjaluka, kaže da je zapošljavanje sigurno jedan od najvećih problema.
 
"I ranijih godina smo imali problema sa pronalaskom posla, a u posljednje dvije godine od kada je prisutna pandemija to je još više otežano", kazao je Ristić i dodao da generalno situacija nije povoljna za osobe s invaliditetom.
 
"Iako je Banjaluka puno napravila s infrastrukturom, ona prednjači u odnosu na ostale lokalne zajednice, ne samo u RS, nego i u BiH. Centar grada je prilagođen, ali kad se izađe iz centra, tu ima problema za koje smo dobili obećanje da će biti riješeni", rekao je Ristić.
 
Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, danas će se u Banjaluci sastati sa predstavnicima saveza udruženja osoba s invaliditetom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )