FOTO: null

BiH i Srbija potpisali su u petak u Beogradu protokol o uklanjanju necarinskih barijera u međusobnoj trgovini, što bi trebalo da dovede do rasta razmjene i olakša poslovanje privrednicima.

Protokol su potpisali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. Potpisivanje protokola je rezultat zaključka koji je usvojen na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Predsjedništva BiH u septembru u Sarajevu. Poslije toga su formirane radne grupe s ciljem uklanjanja trgovinskih barijera.

Šarović je istakao da protokol predstavlja značajan korak za unapređenje trgovinskih i ekonomskih veza dvije zemlje i olakšanje poslovanja privrednicima.

- Srbija je drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner BiH i zajedno sa Njemačkom je najznačajniji ekonomski i trgovinski partner. Cilj ovih mjera je da našu saradnju poboljšaju i ojačaju - rekao je Šarović.

On je dodao da je uklanjanje barijera stalni zahtjev privrednika obje zemlje.

- Otklonili smo barijere koje su, možda, najviše smetale ekonomijama dvije zemlje, a to je pitanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, pilećeg mesa, voća, povrća, vode, sokova i proizvoda i prerađevina od čelika. Uvjeren sam da će pitanje neotklonjenih barijera biti riješeno tokom 2018. godine. Najvažnije je uspostaviti mehanizam za otklanjanje barijera koje će se i ubuduće pojavljivati - kaže Šarović.

Ljajić je rekao da je cilj da bude povećana trgovinska razmjena između dvije zemlje i uklonjene sve prepreke koje stoje na putu slobodnom protoku robe.

- Zajedničke radne grupe odmah su identifikovale 13 barijera koje su sprečavale intenzivniju trgovinsku razmenu i slobodan protok robe. Posle dva sastanka radnih grupa od 13 identifikovanih otklonjeno je sedam barijera, dve će biti otklonjene do kraja januara i ostaju još četiri kojima će se baviti radne grupe - istakao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, robna razmjena između BiH i Srbije porasla je u deset mjeseci ove godine za 200 miliona evra u odnosu na isti prošlogodišnji period i procjena je da naredne godine dostigne rekordnih dvije milijarde evra.

Barijere koje treba ukloniti

* Izvoz piva iz Srbije u BiH i rješavanje problema različitog diferenciranja akciza u dvije zemlje.

* Velike gužve na graničnim prelazima Kotroman - Vardište i Ljubovija - Bratunac zbog nepostojanja terminala i veterinarskih inspekcija na strani Srbije.

* Preferencijalni tretman u javnim nabavkama za koji je rješenje gotovo postignuto.

* Privremeni uvoz određenih motornih vozila i auto-dizalica u Srbiju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )