FOTO: news.sky.com

Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu podigao je optužnicu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i komesarke za djecu Marije Lvove-Balove zbog navodne masovne otmice ukrajineske djece.

Ovo su prvi slučajevi koje je ICC otvorio otkako su njegovi tužioci otvorili istragu o navodnim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu otkako je prošlog februara počela specijalna ruska vojna akvija u Ukrajini.

Pretpretresne sudije rekle su da postoje “razumni razlozi da se vjeruje da oba osumnjičena snose odgovornost za zločin protivpravne deportacije stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju, na štetu ukrajinske djece”.
 
Oni su dodali da su odlučili da otkriju imena osumnjičenih kako bi spriječili dalje zločine.
 
U proljeće prošle godine pojavili su se prvi izvještaji o navodnim optužbama da su ukrajinska djeca na okupiranim teritorijama odvođena u Rusiju, pa čak i da su ih ruske porodice usvajale. Moskva je svoje akcije predstavila kao humanirtarnu misiju spasavanja ukrajinske djece od rata. Međutim, Kijev je sve vrijeme negirao ove navode optužujući Rusiju za genocid i ratne zločine.
 
Među navodnim otetima su djeca odvedena iz ukrajinskih državnih institucija na okupiranim područjima, djeca koju su roditelji poslali u “ljetne kampove” pod ruskom kontrolom iz kojih se nikada nisu vratili, djeca čije su roditelje uhapsile ruske okupacione vlasti i djeca koja su u ratu ostala siročići.
 
Većina ukrajinske djece koju je navodno odvela Rusija je iz okupiranih oblasti na jugu i istoku Ukrajine: Hersonske oblasti, Harkova, Zaporoške oblasti, Donjecke i Luganske oblasti, kao i Nikolajevske oblasti.
 
Rusija je priznala da drži najmanje 1.400 ukrajinske djece koju naziva siročićima, iako su rekli da je najmanje 2.000 otputovalo u Rusiju bez pratnje. Pored toga, nekoliko stotina djece sa okupiranih teritorija ostaje u Rusiji nakon što su uz saglasnost roditelja pohađali kampove za “prevaspitavanje”, ali potom nisu vraćeni, piše “The Guardian”.
 
Od početka specijalne vojne akcije, najmanje 400 ukrajinskih siročadi su usvojile ruske porodice, pokazuju podaci ukrajinskog regionalnog centra za ljudska prava. Rusija je saopštila da još 1.000 djece čeka na usvajanje.
 
Lvova-Belova, ruska komesarka za djecu, sama je rekla da je “usvojila” 15-godišnje dijete iz Mariupolja, grada na jugoistoku Ukrajine koji je razoren i okupiran od strane ruskih snaga.
 
Ali mnoga od ove ukrajinske djece imaju žive rođake, koji ih često očajnički traže. Oko 90 odsto ukrajinske djece koja su živjela pod nadzorom države u vrijeme specijalne operacije bila su “socijalna siročad”, što znači da su imali rođake, ali ti članovi porodice nisu mogli da se brinu o njima.
 
Rusija do sada nije dala nikakve informacije o siročićima, nikada nisu saopštili njihova imena, odakle su kao i gdje žive u Rusiji. Ta činjenica otežava ukrajinskim i međunarodnim vlastima da ih identifikuju i pronađu.
 
U nekim slučajevima, rođaci su identifikovali djecu putem video snimaka koje su postavili ruski državni mediji i vodili kampanju za njihov povratak. Dokumentovani su i slučajevi gdje su djeca završila pod ruskom državnom brigom nakon što su pobjegla od borbi u Ukrajini autobusima za evakuaciju u Rusiju, kao i djeca koja su odvojena od roditelja u ruskim filtracionim kampovima.
 
Najmanje 6.000 ukrajinske djece u okupiranim oblastima pohađalo je ljetne kampove koje finansira ruska država, a nekoliko stotina njih nije vraćeno svojim porodicama. Kampove, koje je studija Univerziteta Jejl u februaru opisala kao “kampove za prevaspitavanje”, ruske vlasti su reklamirale kao način da se djeca odmore od rata.
 
Od početka sukoba prije godinu dana, djeca koja su živjela u okupiranim oblastima odvođena su u 43 kampa širom Rusije, uključujući i na Krim koji je anektiran 2014. godine. zbog “proruskog patriotskog i vojnog- povezano obrazovanje”, navodi se u izvještaju.
 
Neki roditelji su uspjeli da povrate svoju djecu nakon što su iz Ukrajine preko Poljske i Baltika stigli do južne Rusije.
 
Video snimci koji su objavljeni u novembru prošle godine, a koje su objavile regionalne ruske vlasti, prikazuju stotine djece koja još uvijek žive u kampovima.
 
Konvencija Ujedinjenih nacija o sprečavanju genocida zabranjuje “prisilno premještanje djece iz jedne grupe u drugu “, a konvencija UN o pravima djeteta zabranjuje “nezakonito premještanje i nevraćanje djece iz inostranstva”. Nejasno je pod kojim dijelom međunarodnog prava ICC planira da pokrene slučaj.
 
Sa druge strane, Rusija sve vrijeme tvrdi da spasava ukrajinsku djecu od rata. Putinov portparol Dmitrij Peskov takođe je rekao da Rusija ne priznaje pravo ICC-a.
 
Ukrajina, koja takođe nije članica ICC-a, do sada je dva puta tražila od suda da izvrši nadležnost nad njenom teritorijom, prenosi “Telegraf”.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )