FOTO: InfoBijeljina

Ogromne poplave, koje se u takvom obimu javljaju jednom u stotinu godina, pogodile su Bijeljinu 15. maja 2014. godine, a dijelovi užeg centra grada izgledali su neprepoznatljivo.

Građani su u nevjerici posmatrali kako voda nadire gradskim ulicama, te čak stiže do zgrade Gradske uprave koja je izgrađena na jednoj od viših kota.

Tog dana, stanovnici grada Bijeljina su se trudili da obezbijede svoja dvorišta, da na sigurno mjesto parkiraju automobile, te da sklone materijalne vrijednosti.

 

Oni koji žive u stanovima, nisu vjerovali da će sa svojih balkona posmatrati ulice koje se pune mutnom i brzom vodom.




 
Čitava rijeka tekla je ulicama Srpske Vojske i Nikole Tesle ka Tržnom centru „Emporijum“, voda je nadirala i od bijelih zgrada i Ulice Gavrila Principa, a Bijeljinci su prisustvovali nevjerovatnim scenama, kada su pored Robne kuće iskakali šarani i druge ribe koje su Drina i kanal Dašnica nosili svom snagom.

 
Gradski park bio je skroz potopljen, a svi pamte da su se nakon povlačenja vode u njemu mogle naći zmije, ribe, i druge vodene životinje koje je bujica donijela.



 
Ulicom Dušana Baranina, uz kanal Dašnica, stanovnici okolnih kuća i zgrada neumorno su u kabanicama redali vreće sa pijeskom kako bi zaštitili svoje domove, ali voda je bila neumoljiva. 

 
Na ulazima u grad, gdje postoji kanalska mreža, kao što je to slučaj na kružnom toku kod Agro-tržnog centra, ili na strani od Ugljevika, voda je 15. maja bila u nivou sa asfaltom, a ubrzo ga je i premašila.

 
Sve gradske ulice u užem centru grada bile su do jednog metra pod vodom, a građani su se kretali u kabanicama i čizmama, nadajući se da će vodeni talas što prije početi da slabi.

 
Portal InfoBijeljina donosi vam GALERIJU arhivskih fotografija koje pokazuju koliko je kritična situacija bila tog 15. maja 2014. godine, ali i narednih nekoliko dana. Na nekim fotografijama možete i uporediti kako su dijelovi grada izgledali tada, a kako izgledaju danas.



 
Uprkos svemu, Bijeljinci su pokazali smirenost, požrtvovanost i spremnost da pomognu svojim komšijama i drugima koji su se našli u nevolji. 

 
U velikim majskim poplavama 2014. godine 40 odsto teritorije grada bilo je poplavljeno, a vodena bujica prouzrokovala je milionske štete. 


POVEZANE VIJESTI:

Deset godina od katastrofalnih poplava u Semberiji – prizori koji se ne zaboravljaju lako (FOTO)
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )