FOTO: RAS Srbija

Patrijarh Irinej biće prvi poglavar koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save. Osim grobnice u kojoj će počivati 45. po redu patrijarh, nalazi se još nekoliko grobnih mjesta jer će ubuduće poglavari SPC biti sahranjivani u kripti Hrama, osim ako ne izraze drugačiju želju.

Blic objavljuje fotografije unutrašnjosti kripte, gdje se nalaze grobnice. Taj dio kripte inače nije vidljiv posjetiocima hrama. Nalazi se iza oltara i naziva se “ambulatorijum”, a u njega se ulazi na zasebna vrata.

Njegova svetost patrijarh Irinej biće sahranjen poslije liturgije u nedjelju. Dio kripte u kome će biti sahranjivani patrijarsi – ambulatorijum – vrlo je rijedak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko u svijetu pravoslavnih hramova ima ovaj prostor. Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku.

FOTO: MARKO ĐOKOVIĆ / RAS SRBIJA

Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vrijeme patrijarha Irineja. Kamen od kojeg je započeta gradnja osvještan je davne 1939. godine vidi se u kripti. Sama kripta je namenjena grobnoj crkvi, a posvećena je svetom knezu Lazaru.

Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 90 godini. Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srijede i četvrtka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )