FOTO: nezavisne.com

Podizanjem saborske zastave, uz intoniranje trubačke hime "Sa Ovčara i Kablara", u centru Guče počeo je 61. Dragačevski sabor trubača, jedna od najvećih i najvažnijih muzičkih manifestacija u Srbiji posvećena zvuku trube, jedinog originalnog i za ovo podneblje tipičnog instrumenta.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora trubača je košarkaš čačanskog "Borca" i reprezentativac Radmilo Mišović, koji je manifestaciju proglasio otvorenom.
 
U naredna tri dana svoje vještine predstaviće brojni trubači i trubački orkestri, a i poznati izvođači narodne i etno muzike.
 
Tokom Sabora već prve večeri nastupuće bend "Divanhana", Danica Crnogorčević, Dejan Petrković, a na finalnoj večeri Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Cakana.
 
Prvog dana ove manifestacije, osim izložbe domaće radinosti i predstavljanja publikacija posvećenih Saboru, takmičarski dio počinje večeras u 18.00 časova, kada će se nadmetati omladinski trubački orkestri Srbije na pozornici Kulturnog centra Guče.
 
U 20.00 časova nastupa sastav "Divanhana" iz BiH, koji njeguje zvuk sevdalinke, a program se potom nastavlja na glavnoj pozornici na stadionu, gdje od 21.00 čas nastupa Danica Crnogorčević, koja izvodi tradicionalnu, etno, ali i duhovnu muziku.
 
Od 22.00 časa na stadionskoj bini biće održan trubački koncert orekstra Dejana Jevđića, a od 23.00 časa nastupa i trenutno najveća zvijezda među trubačima - Dejan Petrović sa svojim "Big bendom".
 
U ponoć počinje - ponoćni koncert.
 
Drugog dana Sabora biće priređen narodni višeboj, nastup Kulturno-umjetničkog društva "Dimirije Koturović", te koncert trubačkih orkestara iz inostranstva, a u podne na stadionu će biti održan koncert prošlogodišnjeg pobjednika Sabora pod nazivom "Pobijedili su, zaslužili su".
 
Na pozornici Kulturnog centra u 20.30 časova nastupa "Bend 357", a od 21.00 čas na glavnoj pozornici na stadionu nastupa "Big bend" orkestar RTS-a.
 
Od 22.30 časova je koncert Dejana Lazarevića, dok od 23.30 časova nastupa trubački orkestar Ekrema Mamutovića, a potom nastupaju di-džejevi i trubači.
 
Posljednjeg dana Sabora u nedjelju, 7. avgusta, biće održan saborski defile ulicama Guče, sa prikazom dragačevske svadbe iz 19. vijeka, na pozornici Kulturnog centra biće održano takmičenje zdravičara, izbor najlepše narodne nošnje i nastup kulturno-umjetničkog društva.
 
Finalno takmičenje "Sa Ovčara i Kablara" počinje u 18.00 časova na glavnoj pozornici na stadionu, od 21.00 čas nastupa Narodni orkestar RTS-a sa solistima - Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Cakanom.
 
U 22.30 časova je proglašenje pobjednika 61. Sabora, u 22.45 časova koncert Bobana i Marka Markovića sa bendom, a u ponoć slijedi veliko finale - koncert pobjednika Sabora.
 
Nova truba, koja je postavljena na ulazu u Guču, duga je pet metara.
 
Svi programski sadržaji su besplatni za posjetioce.
 
Prvi sabor trubača održan je 14. oktobra 1961. godine, uz učešće samo četiri trubačka benda.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )