FOTO: necotrade

Otkazana veselja kao i ograničen rad ugostiteljskih objekata smanjili su potrošnju alkohola, što je uticalo i na rad diskonta pića u kojima ističu da kupce broje na prste jedne ruke zbog čega će, ako se situacija ne popravi, morati staviti ključ u bravu.

To potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je lani uvezeno alkoholno piće vrijedno 159,7 miliona maraka, što je za oko 41 milion manje u odnosu na godinu ranije. Podaci UIO BiH govore da je lani najviše uvezeno piva i to u vrijednosti 103,93 miliona KM ili za 10,26 miliona manje u odnosu na godinu ranije. Poslije piva, BiH je lani, kako su naveli u UIO, najviše uvezla vina i to u vrijednosti od 26,8 miliona KM, za 10,8 miliona manje nego 2019. godine. Najviše piva, kazali su u UIO, uvezeno je iz Srbije, zatim Hrvatske, odakle u BiH uglavnom stižu i najveće količine vina.
 
- Za dva mjeseca ove godine u BiH je stiglo alkoholnog pića u vrijednosti od 19,93 miliona KM. Pivo i vino su i ove godine najčešće uvezena alkoholna pića -  kazao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.
 
U diskontima pića širom Srpske kažu da je potražnja za alkoholom prošle godine drastično opala, a situacija ni ove godine nije ništa bolja.
 
Šef jednog diskonta pića u Banjaluci Marijan Topić je rekao da je pandemija definitivno izmijenila ustaljene navike stanovništva.
 
- Prihod od prodaje alkohola je prepolovljen. Nadam se da će se situacija ove godine popraviti, jer ćemo u protivnom morati zatvoriti radnju. Ne isplati se raditi za svega nekoliko kupaca - kazao je Topić.
 
Radnica jednog prijedorskog diskonta pića Dajana Janković istakla je da restorani i kafići čas rade, čas ne rade, a svadbi i drugih veselja gotovo da nije ni bilo.
 
- Gotovo jedine mušterije od kada traje pandemija su nam ugostitelji, ali ni oni sada ne rade. I dok su bili otvoreni prilično su smanjili nabavku alkohola, jer im je radno vrijeme bilo ograničeno. Na prste jedne ruke možemo nabrojati koliko nam mušterija dođe u toku dana, dok ranije nismo sjedali od posla - kazala je Jankovićeva.
 
Da je mušterija sve manje tvrdi i vlasnik jednog paljanskog diskonta pića Zoran L. koji kaže da je promet lani opao za 20 odsto te da ni ova godina nije dobro počela.
 
- Pivo je i dalje broj jedan, kad je u pitanju potražnja. Većina naše robe je iz uvoza - kazao je on.
 
Izvršni direktor Udruženja potrošača “DON” iz Prijedora Murisa Marić kazala je da ne treba da čudi to što je mnogo manje alkohola uvezeno prošle godine.
 
- Veliku ulogu u potrošnji alkoholnog pića ima i dijaspora koja je redovno dolazila ovamo da se, između ostalog, provodi, jer u inostranstvu to mnogo košta. S druge stane, radno vrijeme ugostiteljskih lokala, gdje su se takođe trošile velike količine alkohola, je smanjeno - kazala je Marićeva. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )